Leksaksbiblioteket i Gävle

Nya leksaksbiblioteket hjälper utsatta familjer och är bra för miljön.

Leksaksbiblioteket i Gävle är en plats dit barn och deras föräldrar kan gå för att låna leksaker gratis.

- Vi gör det här för att vi tycker att barn, oavsett bakgrund och familjeekonomi, har rätt till lek med bra och giftfria leksaker, säger Marina Haugdahl, verksamhetschef vid i Röda Korsets Bomhuskrets och initiativtagare till leksaksbiblioteket.

-Lek är viktigt, för barns utveckling och lärande, säger Marina Haugdahl.

Som förälder har du någon kanske köpt en leksak till ditt barn? Barnet leker sedan med leksaken en stund innan den till slut hamnar i ett hörn i barnrummet. Det är de här leksakerna som nu får nytt liv när Röda Korsets Bomhuskrets öppnar ett leksaksbibliotek i Gävle. Det nya leksaksbiblioteket fungerar som ett vanligt bibliotek, men istället för böcker kan man alltså låna leksaker som till exempel spel, pussel, figurer, klossar, byggsatser med mera. Marina Haugdahl berättar också att utbudet av leksaker kommer att utökas. Här kommer föräldrar och barn kunna tycka till.

Marina Hogdah
Icons/70px/Quotation-mark-70
Vi gör det här för att vi tycker att barn, oavsett bakgrund och familjeekonomi, har rätt till lek med bra och giftfria leksaker.
Marina Haugdahl

- Vi är väldigt noggranna med att erbjuda bra leksaker. Med bra leksaker menar vi sådana som är enkla att använda, säger Marina Haugdahl. Leksakerna ska dessutom vara giftfria. Det finns alltså inga gamla plastleksaker, elektronik eller saker som inte är avsedda för lek.

Det nya leksaksbiblioteket riktar sig främst till barn mellan 0 och 10 år. För att kunna låna leksaker behöver föräldrar teckna ett medlemskap. Medlemskapet gratis.

Länsförsäkringar bidrar med finansiering

Samarbete med olika typer av aktörer har varit viktigt för att kunna genomföra satsningen på leksaksbiblioteket. Det säger Marina Haugdahl. Bland annat har Länsförsäkringar Gävleborg, via sin samhällsfond, kunnat bidra med finansiering.  

- Inom ramen för vårt hållbarhetsarbete försöker vi förstå vilka utmaningar som samhället omkring oss står inför. Det är bland annat viktigt för att vi ska kunna bidra med olika typer av insatser som gör nytta, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar Gävleborg.

- Idag ser vi till exempel att Gävleborg har en relativt hög andel invånare i ekonomisk utsatthet. För att barn som lever i ekonomisk utsatthet ska kunna få tillgång till bra leksaker har vi därför beviljat leksaksbiblioteket medel, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler.

Verksamhet i centrala gävle

Leksaksbiblioteket kommer inledningsvis att hålla till i Röda Korsets second hand-butik i centrala Gävle. Planen är även att på sikt utveckla ett mobilt leksaksbibliotek Det innebär att ett urval av leksaker kommer att finnas tillgängliga på andra håll i Gävle.  

Leksaksbiblioteket i Gävle blir landets blott tredje leksaksbibliotek, i dagsläget finns två leksaksbibliotek i Göteborg och Vänersborg.

Fotnot: Ekonomisk utsatthet innebär att man har mindre konsumtionsutrymme men även att man löper en större risk för, och är mindre rustad, att klara av inkomstbortfall eller sjukdom.


LF Gävleborg