Våra bästa vintertips

Informationen gäller för Länsförsäkringar Gävleborg

Säker ute och inne i vinter

Vintern står för dörren. Nu är det dags att tänka på säkerheten både i hemmet och när du är ute i trafiken. Vi vet att bränder i hemmet ökar under november och december liksom halkolyckor. 

Med enkla åtgärder kan du och din familj ta er helskinnade genom vintermånaderna.


Rätt däck på cykeln

Låt inte vintern stoppa dig. Cykla är kul året runt, i vart fall om du har vinterdäck.

Vi har testat vilken typ av cykeldäck som ger bästa grepp. Se alla våra råd och tips för säker cykling när temperaturen faller under noll.

Dubbdäck på cykeln

Syns du i mörkret?

Reflex i form av ett spöke

Varför är reflexvästar med ränderna vertikalt ett bra val? Hur länge håller en reflex? Vad ska du tänka på för att synas i vintermörkret?

Reflexer

 


Ute på hal is?

Broddar under skosulan miskar risken för benbrott

Varje år skadas 25 000 fotgängare i halkolyckor på is eller snö. Stillsamma promenader eller  full fart i jogginspåret spelar ingen roll när det är isigt under skosulorna. Risken att halka är stor. Broddar är en billig investering och bra mycket coolare än benbrott.

Broddar

 

Elda i öppen spis

Den vanligaste orsaken till bränder i villor är att det börjar brinna i de brännbara beläggningarna i skorstenen. En annan vanlig brandorsak är att för mycket ved läggs på elden. Lär dig elda säkert.

Elda i öppen spis


Ta det lungt i helgtrafiken

Årets mest trafikerade helger närmar sig. Anpassa farten och se till att komma fram helskinnad. Hastigheten spelar roll. Kör försiktigt.

Hastighet

Levande ljus - en brandfara

I Sverige är vi storkonsumeter av värmeljus. Många tror att värmeljus är ofarliga. Men värmeljus är också levande ljus och kan orsaka brand. Följ våra råd så kan du mysa säkrare i vintermörket. 

Levande ljus