Trygghetspriset – 175 000 kr för ett tryggare Dalarna
Har du en idé som skulle öka tryggheten i länet? Med Trygghetspriset vill vi hjälpa dig att förverkliga din ide och tillsammans skapar vi tryggt Dalarna fullt av möjligheter. Priset delas ut till projekt och satsningar som tydligt bidrar till en ökad trygghet där människor bor och verkar. Nedan ser du 2021 års pristagare av Trygghetspriset.

Gårdviksbro Fäbodförening
får ta emot 5 000 kronor för sitt initiativ att utbilda medlemmarna i föreningen i HLR och på sikt köpa in hjärtstartare till fäbodföreningen i Enviken.
- Första kurstillfället i HLR är i slutet av maj. Vi vill att så många som möjligt av de icke bofasta ska ha möjlighet att vara med. Hittills har det har varit ett väldigt stort intresse, och vi är väldigt glada över att kunna göra Gårdviksbro till en tryggare plats, säger Lotti Hammar och Tina Arvidsson.
Breddens IF
får ta emot 20 000 kronor för sitt arbete med att ge barn och unga möjlighet till rörelse och gemenskap. Breddens IF grundades 2011 och har sedan starten organiserat spontanidrott för unga i olika områden i Falun.
- Grundtanken och huvudfokus är att få barn och ungdomar att röra på sig, oavsett hur de vill aktivera sig. Det har blivit så att vi främst riktar in oss på dem som inte har råd att träna i traditionella föreningar eller idrotter, säger Drago Vuckovac, grundare av Breddens IF.
Hedemora Kvinnojour
får ta emot 30 000 kronor för sitt arbete med att skapa samverkan mellan olika instanser i syfte att stötta och hjälpa våldsutsatta, gravida kvinnor. Kvinnojouren har funnits sedan 2016 och består av 13 ideella jourkvinnor som under en vecka tar emot runt 10 anonyma samtal från kvinnor i utsatta situationer. Man har sedan i somras en chatt, och hittills har mottagandet varit väldigt positivt.
- Yngre har lättare att skriva än att prata i telefon, och det kan även vara lättare att skriva om man är i en våldssituation, säger Christina Lindberg och Marina Rappendal.
Hjärtsäkra Svärdsjöbygden
får ta emot 55 000 kronor för att köpa in hjärtstartare till bygden. Ett initiativ som kommer göra Svärdsjö till en tryggare och säkrare plats, med möjlighet till snabb och livsavgörande hjälp vid hjärtstopp.
- Om samtliga 12-14 hjärtstartare hinner levereras och om utbildningarna (med totalt 400-500 personer) genomförs, så kommer allt vara igång i sommar eller tidig höst. Vinstpengarna från Trygghetspriset kommer att underlätta drömmen att hjärtsäkra Svärdsjöbygden otroligt mycket, säger Carina Sparring, projektledare och eldsjäl.
Korsnäs IF Fotboll
får ta emot 22 000 kronor för sitt initiativ att köpa in en hjärtstartare till den närliggande livsmedelsbutiken Hemköp vid hemmaarenan Lindvallen i Korsnäs, Falun. Prispengarna kommer även ge möjlighet att utbilda både ledare, aktiva och personalen på Hemköp i HLR med start i vår.
- Detta kommer ge en trygghet även för kunderna i butiken under tider när det inte är matcher eller träningar på Lindvallen, säger Ronnie Frid, kanslichef på Korsnäs IF.
Vasaloppsklubben Hedemora
får ta emot 43 000 kronor för sitt arbete med att skapa en aktivitetsbana för cyklister.
- Vi har en klubbstuga på Nibbleberget, och vi började för några år sedan med att röja och märka ut stigar som kan användas för vandring och mountainbikecykling. Det var när vi byggde ett utegym för tre år sedan som vi såg möjligheterna till en aktivitetsbana för cykling. Tanken är att den ska vara oval med nivåskillnader och gupp och passa alla åldrar. Genom Trygghetspriset så hoppas vi bli klara i sommar, senast i augusti, säger Håkan Frenell. På bilden ser vi också Elisabeth Frenell.