Välkommen till Dalarnas Villa


Vi på Dalarnas Försäkringsbolag har, tillsammans med Högskolan Dalarna, gymnasiala yrkesutbildningar, materialleverantörer, husleverantörer och entreprenörer byggt en villa, kallad Dalarnas Villa.

Varför har vi byggt en villa?

Målet med huset är, och har varit, att förändra framtida småhusproduktion genom att bygga så brand, inbrotts och vattenskadesäkert som möjligt för att undvika framtida skador. Målet har också varit att göra så lite negativ inverkan på miljön som möjligt - ett hållbart hus helt enkelt.

Läs mer om bakgrunden till projektet här

Vad innebär Svanen-märkning?

Vårt hus är Svanen-märkt, vilket innebär att Svanen ställt krav på energianvändning, kemiska produkter, byggprodukter/ byggvaror och en rad innemiljöfaktorer som är viktiga för miljön och för människors hälsa. Det är faktiskt bara strax över 600 hus i Sverige som är Svanen-märkta!

Läs mer om Svanen-märkning här

Bild på familjen Pihlblad

Vem ska hyra vårt hus?

Det blir familjen Pihlblad som kommer att hyra Dalarnas Villa. En familj bestående av 25% skåning i form av pappa Fredrik, 50% masar genom barnen Viggo (6år), Hugo (10år) och 25% kulla i form av mamma Josefin. 

Varför vill just ni bo i Dalarnas Villa?

- Vi tyckte att projektet lät väldigt spännande när vi först fick nys om det. Konceptet lät väldigt spännande, och just att man skulle vara en familj som kommer att vara delaktiga i själva projektet var något som attraherade oss. Vi är väldigt intresserade av hållbarhet, säger Josefine Pihlblad.

Vad ska bli mest spännande?

- Jag ser nog mest fram emot att bo i ett varmare hus på vintern! Vi bodde i ett hus från 1924 i Helsingborg, och vi uppskattade all dess charm – men äldre hus har ju sina baksidor, bland annat att de kan vara kalla på vintern. Det ska bli roligt testa på det moderna husets fördelar.

Hur har barnen reagerat?

- De blev väldigt positivt överraskade när de besökte huset för första gången. Det var superskönt att se att de spontant gillade både läge och själva tomten och inredningen. Det löste sig ganska naturligt med rummen, och det blev inget tjafs alls – och det var ju jätteskönt!

Hur känns det att flytta från Helsingborg till Dalarna, och Hinsnoret?

- Vi har bott i Falun tidigare. Barnen är födda i Falun, och jag kommer från början från Olsbacka som ligger nästgårds. Fredrik kommer från Skåne, och vi kände att vi ville testa att bo i en större stad, så det var därför vi flyttade till Helsingborg. Vi lämnar en fin stad, men kände oss redo att flytta tillbaka till Falun.

Vad tycker ni om huset?

- Huset har växt i våra ögon! Jag var ganska skeptisk fram tills att vi fick se huset i verkligheten. Det var fint på bild, men man får ju en helt annan uppfattning om hur mäktigt och snyggt det är, när man ser det live. Det finns väldigt många positiva delar, allt från planlösning och design till närheten till sjön Liljan. Grannarna verkar jättetrevliga också!

Mer information?

Kontakta Simon Strömqvist, Chef Skadeförebygg
Tel 023 - 930 70 eller simon.stromqvist@dalarnas.se

Dalarnas Villa på Facebook - följ oss här!

 


Så här såg det ut när vi byggde Dalarnas Villa


Forskning Dalarnas Villa

Dalarnas Försäkringsbolag har anställt Bojana Petrovic för att forska på Dalarnas Villa under de kommande fem åren..

Läs mer här

Samarbetspartners & leverantörer

Här kan du ta del av vilka som är/varit involverade i projektet Dalarnas Villa på olika sätt.

Läs mer här

Dalarnas Försäkringsbolag