Anna fick havandeskapsförgiftning

Det är fredagen den andra oktober. Anna har jobbat sin sista dag innan bebisen ska komma. Hennes sambo Philip ska resa bort över helgen. På kvällen får Anna ont i magen men tänker att det är en del av graviditeten. Så var det inte.

På söndagen kommer Philip hem och Anna har fortfarande ont i magen. De kommer fram till att de ska ringa till BB. Barnmorskan som svarar föreslår att Anna ska ta en tablett och se om det blir bättre, men när smärtan inte försvinner ringer de tillbaka och får komma in.

- De tog en massa prover och bebisen mådde bra men jag hade ont. De satte mig under observation. Det var fullbelagt den natten men vi fick en tid på morgonen, dagen efter så vi åkte hem.

Måndag morgon är de tillbaka på sjukhuset och nu har de med sig sin BB-väska, bara för säkerhets skull. Det är fortfarande nästan två veckor kvar till beräknat datum.

Beslut om kejsarsnitt

De tog nya prover och Annas värden hade försämrats kraftigt. Under de följande timmarna gick allt väldigt snabbt. Först får de besked om att förlossningen måste sättas igång. Efter ytterligare prover fattas beslut om kejsarsnitt och strax därefter blir läget akut. Annas värden är då så låga att de måste söva henne och snabbt plocka ut barnet. Philip fick vara vid Annas sida tills de sövde henne.

Efter en stund kom en sköterska ut med ett barn och lämnade över lilla Alice i Philips famn. Anna hamnade på intensivvårdsavdelningen, hennes tillstånd var kritiskt men stabilt och Philip blev ensam med Alice på BB.

– Det var svårt att hantera och svårt att förstå att jag blivit mamma, säger Anna. Jag hade inte varit där när hon kom ut. Philip kom in med ett barn som han säger är vårt.

Efter ett dygn fick Anna komma upp till BB.

– Det var väldigt svårt att komma upp på benen, säger Anna. Mina värden var stabila men det var tufft att komma tillbaka. Bara att börja gå var en enorm utmaning.

Dags att åka hem

– När vi fem dagar senare fick besked att vi skulle få åka hem blev jag livrädd, säger Anna. Självklart längtade jag efter att komma hem till oss och längtade även efter att träffa våra hundar, men det kändes läskigt.

- Jag var väldigt orolig eftersom Philips pappadagar var på väg att ta slut. Jag hade så många frågetecken. När det var dags att åka hade vi ett långt samtal med den ansvariga läkaren och det var väldigt bra. Då kände jag att jag blev trygg.

Vändningen kom när Philip fick vara hemma längre. Anna blev sjukskriven och de kunde vara hemma tillsammans i en hel månad.

- Det kändes underbart med Alice hela tiden men nu började livet fungera även för mig tack vare att Philip kunde vara hemma.

I dag är Alice en helt underbar och vanlig liten tjej och en riktig pratkvarn. Hon har ett strålande morgonhumör. Hon drar hundarna i svansen och får vem som helst att le. Man kan inte märka att hon kom till världen med sådan dramatik.

Så här gäller försäkringen

I detta fall mådde Anna och Alice bra. Från gravidförsäkringen fick de en ersättning om 3 000 kronor för havandeskapsförgiftning och 3 000 kronor för akut kejsarsnitt.

Är du och ditt barn försäkrat?

Med vår Gravidförsäkring får både du och ditt barn ett bra skydd även innan barnet är fött.