Av: Mattias Haräng

825 kronor i månaden - så mycket behöver du spara till barnets första lägenhet

Bostadsmarknaden kan vara tuff för unga vuxna. Ofta är det långa köer till hyreslägenheter och kontantinsatsen till ett bostadsköp kan vara svår att klara utan föräldrars hjälp.

Mor och dotter

- Vill du hjälpa ditt barn att komma in på bostadsmarknaden? Ett effektivt sätt att få ihop till en kontantinsats är att själv börja månadsspara, säger Hanna Eriksson.

Hon arbetar med sparande på LF Gävleborg.

- Om du spar 825 kronor i månaden så kommer du, om 20 år, att ha råd att betala kontantinsatsen för en etta i länets folkrikaste kommun, Gävle. Totalt handlar det om 332 000 kronor, säger Hanna.  

När man köper en bostad får bolånet inte utgöra mer än 85 procent av köpets kostnad. De resterande 15 procenten är en kontantinsats som du som bostadsköpare måste betala där och då.

LF Gävleborg med flera har gjort en sammanställning som visar att en 30 kvadratmeter stor etta i Gävle kommun i genomsnitt kommer att kosta 2 212 500 kronor om 20 år (2044). Det här innebär att kontantinsatsen hamnar på 332 000 kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med idag. Sett till de senaste tolv månaderna ligger priset på en etta i Gävle kommun på 750 000 kronor. Det i sin tur ger en kontantinsats på 112 500 kronor.

- Här i Gävle finns ett grundbehov av mindre lägenheter, till exempel ettor. Vi har en högskola och gymnasieskolor med en tillströmning från hela länet och landet. Det påverkar både utbud och priser, säger Elna Nilsson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Gävle.

Ju tidigare man kommer igång med sparandet desto bättre.

- Det viktigaste sparandet är det som faktiskt blir av och med tiden blir även små summor större, säger Hanna.

Hannas fyra spartips 
  1. Spara regelbundet – att månadsspara är ett bra sätt att se till att sparandet till barnen blir av och för att slippa tajma börsens upp- och nedgångar. Oavsett vad pengarna ska användas för i framtiden är det bra att börja så tidigt som möjligt.
  2. Välj sparform. Eftersom sparande till barn oftast är långsiktigt kan det vara bra att spara i fonder. Då ger du pengarna en större chans att växa över tid.
  3. Våra Sparmålsfonder passar dig som inte ser över ditt barns sparande så ofta. Du behöver bara fundera på när sparandet ska börja användas, sedan sköter vi resten.
  4. Spara i ditt eller barnets namn. Om du sparar i barnets namn är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet på 18-årsdagen. Är du osäker om ditt barn är redo att hantera pengarna själv vid 18 års ålder kan du välja att spara i ditt eget namn. Då tillhör pengarna dig och du kan själv bestämma när ditt barn ska få tillgång till dem. Kontakta oss så berättar vi mer.                                                                           

Hanna_400x600.jpg

Mer information
Kontakt:
  • Har du frågor om sparande?
    Kontakta: Hanna Eriksson vid LF Gävleborg. 026-14 75 51, hanna.eriksson@lfgavleborg.se.
  • Har du frågor om bostadsmarknaden i länet?
    Kontakta: Elna Nilsson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Gävle. 0709-18 48 80, elna.nilsson@lansfast.se.

Så har vi räknat

Sammanställningen bygger på en årlig ökning av bostadspriserna på 5,5 procent. Vi har räknat på en inflation på 2 procent, realökning av inkomster på 2 procent och ett historiskt snitt för prisökning på bostäder på 7,4 procent. Ränta 5 procent på sparandet.

Se alla pressmeddelanden