LF Västerbotten håller lördagsöppet för att motverka bedrägerier

Bedrägeriförsöken ökar i samhället och medierna rapporterar om fruktansvärda metoder där vem som helst kan bli drabbad. Lördagen 13 april har LF Västerbotten lördagsöppet på kontoren i Umeå, Skellefteå och Lycksele, där besökare kan få tips och information om hur man använder banktjänster på ett tryggt och säkert sätt.

- Vi vill ge våra kunder möjlighet att komma till oss utan att behöva boka tid, och när det passar dem. Genom att hålla öppet en lördag hoppas vi att fler kan ha möjlighet att besöka oss och ta chansen att få en genomgång om hur de skyddar sig mot bedrägerier. På så sätt hoppas vi att detta i förlängningen kan bidra till att färre bedrägerier sker, säger Rikard Jacobsson, chef Bank & Liv vid LF Västerbotten.

Under lördagen den 13 april kommer kunderna erbjudas hjälp med en översyn av sin situation, se över produkter som inte används, och få en genomgång av beloppsgränser, tillfälliga spärrar samt utbildning kring vad de ska tänka på för att inte bli lurad av bedragare.

- Vi jobbar löpande med olika insatser för att hjälpa våra kunder och göra det svårare för bedragarna. Att hålla öppet denna lördag är inte en enskild insats utan en av många. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra skydd för att motverka att bedragare ska komma åt våra kunders pengar, säger Rikard Jacobsson.

LF Västerbotten håller samtliga kontor i länet öppet mellan 11.00 och 15.00 under lördagen.

Så skyddar du dig mot bedrägerier

  • Får du ett samtal eller sms som känns konstigt eller gör dig orolig? Lägg på luren, släng meddelandet. På en gång! Är du osäker kan du alltid ringa din bank. Använd ett nummer du själv tar reda på webben.
  • Var vaksam om du får sms eller e-post som verkar handla om dina bankuppgifter – klicka aldrig på medföljande länkar.
  • Använd aldrig ditt BankID eller bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.
  • Lämna aldrig över kortuppgifter eller koder till en person som kontaktat dig.
  • Kontrollera alltid noggrant vad du signerar med BankID-appen. Avsikten med signeringen framgår alltid innan du godkänner signeringen.
  • Installera aldrig program eller appar på någon annans uppmaning. Bedragare kan ta över din dator eller telefon.

Fakta bedrägerier:
Bedrägerier kommer i många olika former. Den typen av bedrägeri där en bedragare försöker få någon att använda BankID genom social manipulation ökar. Bedragarna är skickliga och förtroendeingivande. Ofta påstår de sig att vilja hjälpa till genom att till exempel påstå att de ringer från banken och vill stoppa en märklig transaktion.

Bedrägerier var den kategori brottskategori som ökade mest under 2023 och bedrägeri genom social manipulation ökade med hela 36 procent jämfört med året innan, enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Men mörkertalet anses vara stort eftersom bedrägerier ofta är förknippade med skamkänslor och därför inte anmäls.

Sveriges banker samarbetar 
Sveriges banker har breda samarbeten med myndigheter och andra aktörer för att minska bedrägerierna och göra det svårare för att bedragarna. En del i det arbetet är att informera och öka kunskap och trygghet i användandet av banktjänster, bland annat genom kampanjen Svårlurad! Läs mer här: https://svarlurad.se

För mer information, kontakta:
Rikard Jacobsson, chef Bank & Liv LF Västerbotten,rikard.jacobsson@LFvasterbotten.se rikard.jacobsson@LFvasterbotten.se eller 070-349 91 86.

Närhet skapar trygghet. LF Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 150 000 kunder och drygt 240 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden