Snabbt agerande vid stenskott sparar både miljö och plånbok

Med vårvädret kommer gruset fram på vägarna och risken att få stenskott på bilrutan i påsktrafiken är stor. Det långt ifrån alla vet är att stenskott ofta kan repareras, vilket är billigare och betydligt bättre för miljön än att byta hela rutan. Men, det gäller att agera snabbt. Tiden är en faktor för möjlig reparation och många väntar alldeles för länge med att åtgärda skadan.

- Direkt när du får stenskottet ska du sätta ett stenskottsplåster på skadan, eller en bit genomskinlig tejp. Det hindrar fukt och smuts att tränga in i skadan och chanserna ökar att du kan reparera i stället för att byta ut hela rutan, säger Josefine Meerits som är ansvarig för motorförsäkringar på LF Bergslagen.

Till en början uppfattar man kanske skadan som mindre allvarlig och väntar därför med att åtgärda. Ett litet stenskott riskerar då att bli till en större spricka och då har man inte något annat val än att byta hela rutan. Att reparera en ruta genererar nästan inget avfall alls. Avfallet från 40 reparationer ryms i en handflata medan avfallet från 40 byten fyller en hel container. Detta gör stor skillnad för miljön.

- Du sparar både tid och pengar när du väljer att laga rutan. En lagning är klar på en halvtimme, att byta rutan kräver att du lämnar in bilen en hel dag. Och du sparar pengar - har du bilen försäkrad hos oss så får du stenskottet lagat helt kostnadsfritt medan ett byte av ruta kostar 1800 kronor i självrisk, säger Josefine Meerits.

Fyra stenskottstips för dig som ska ut i påsktrafiken

  • Håll avståndet och minska farten i möten. Då minskar risken för stenskott.
  • Hämta stenskottsplåster på något av LF Bergslagens lokalkontor och lägg i bilen.
  • Plåstra om skadan så fort den sker. Sätt på stenskottsplåstret eller en bit genomskinlig tejp. Då förhindrar du att smuts och fukt förvärrar skadan.
  • Besök en glasmästare så fort som möjligt. Skadan blir värre ju längre tiden går.

För mer information, vänligen kontakta

Josefine Meerits, Ansvarig motorförsäkringar
Telefon: 019-19 46 14
Mail: josefine.meerits@lfbergslagen.se

Lina Tiger Härnström, Kommunikations- och marknadschef
Telefon: 019-19 02 05
Mail: lina.tiger@lfbergslagen.se

Kostnadsfri lagning av stenskott

Stenskott Försäkring - Laga eller byta bilruta – Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)

Se alla pressmeddelanden