Länsförsäkringar Östgöta varnar för stölder av katalysatorer

Sedan 2020 ser Länsförsäkringar Östgöta en kraftig ökning av skador orsakade av stulna katalysatorer i Östergötland. Trenden är densamma i hela riket och anledningen är att katalysatorerna innehåller värdefulla ädelmetaller som rodium, platina, palladium och guld, som kan smältas ner och säljas vidare.

Helena Hellstén
Foto: Peter Jigerström

 -Under de senaste månaderna har vi sett en kraftig ökning av skadeanmälningar gällande stöld av katalysatorer. Det är en väldigt tråkig utveckling och vi vill därför uppmana bilägare att om möjligt ställa in bilen i ett låst garage när den inte används. Om inte det är möjligt så förespråkar vi parkeringar som är väl upplysta, säger Helena Hellsten, ansvarig skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Nationella siffror från branschorganisationen Larmtjänst AB visar att ökningen av anmälda katalysatorstölder är mer än tre gånger så stor under de tre första månaderna 2021 jämfört med samma period 2020. Hos Länsförsäkringar Östgöta har de anmälda skadorna orsakade av katalysatorstölder i Östergötland ökat med över 400 % när årets fyra första månader jämfört med samma period i fjol. Skadekostnaderna för ersättning av de stulna katalysatorerna hos Länsförsäkringar Östgöta uppgår till 2,5 miljoner kronor för året 2020 till och med april 2021.

-Vi vill uppmana östgötarna att vara uppmärksamma. Om du ser ett pågående brott, ring 112 eller 114 14 om du gjort observationer som kan bidra till att spåra brott. Håll kontakt med grannar och personer i din närhet och hjälp varandra genom att vara uppmärksamma, säger Helena Hellsten. Att vara uppmärksam och prata med grannar i närområdet är ett av våra främsta råd för att förhindra inbrott och stöld och för att skapa trygghet i sitt närområde.

I skadestatistiken hos Länsförsäkringar Östgöta har de flesta stölderna av katalysatorer skett på personbilar av modellen Toyota Prius. Men även ägare till andra bilmodeller har drabbats.  

-Du märker att katalysatorn är borta genom att det kommer ett kraftigt oljud från avgassystemet, säger Helena Hellsten. Om du blivit utsatt - polisanmäl direkt och kontakta ditt försäkringsbolag.

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden