Stölder av båtar och båttillbehör ökade under midsommarveckan

Båtstölderna ökade under midsommarveckan. Det har inte anmälts så många stulna båtar under en och samma försommarvecka på fem år. Det visar statistik från Länsförsäkringar.  – Genom att använda certifierade lås och märka både båt och motor försvårar du för tjuven, säger Klas Evensen, tf chef båtskador på Länsförsäkringar.

Båt vid brygga

Redan i mars meddelade Stöldskyddsföreningen att antalet stulna motorbåtar under årets första kvartal var det högsta på 10 år. Nu bekräftar även Länsförsäkringars statistik trenden. 

– Många avstod från att resa i början av våren och har därför inte kunnat se till fritidshus och båtar. Nu när fler börjat resa gör många upptäckten att båt eller båttillbehör saknas, säger Klas Evensen.

Statistik över anmälda båtstölder

År Vecka 21 Vecka 22 Vecka 23 Vecka 24 Vecka 25
2020 2 3 3 5 17
2019 12 4 4 5 4
2018 6 6 4 1 5
2017 3 11 6 10 12
2016 4 7 7 12 7
 

I år när många semestrar hemma är efterfrågan på att köpa båt extra stor. 

– Vi misstänker att fler båtar stjäls och säljs vidare på begagnatmarknaden här hemma i Sverige istället för utomlands. Var extra uppmärksam om du köper begagnad båt och dubbelkolla i Larmtjänsts register så att inte båten är anmäld stulen, säger Klas Evensen. 

Som båtägare finns det mycket man kan göra för att minska risken att bli av med båten eller motorn.

  • Gå med i Båtsamverkan.

  • Förvara motorn säkert. Använd godkända lås och lås in motorn när det inte är säsong. 
  • Stöldmärk båt och motor med mikropunkter eller DNA.
  • Skriv upp skrov- och motornummer.
  • Använd spårsändare som fästs på båten eller båtmotorn och kopplas till din mobil. Kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid.

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:
Klas Evensen, tf chef båtskador på Länsförsäkringar, 0764–95 05 59
Presskontakt, 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden