Föreningsliv under press behöver stöd

De senaste åren har varit något av en “perfekt storm” när det gäller att skapa utmaningar och svårigheter för föreningslivet. Covid-pandemin, extremväder, inflation och en offentlig sektor med sparkrav har gjort att många föreningar gått på knäna. Nu väntar nästa stora utmaning; när många hushåll tvingas se över sina kostnader. Ändå kämpar många på med det man har.

Barn studsar boll på huvudet.

Marie Höijer, verksamhetschef inom idrott och folkbildning på RF Sisu Västmanland tecknar en bild av hur motigheterna för lokala föreningar kan te sig i praktiken: 

- Det finns många exempel på verksamheter som brottas med mycket tuff ekonomi. Allra värst har de idrotter och verksamheter som har stora anläggningskostnader. Klubbarna drabbades av torka, sedan översvämningar. Drivmedelspriser och räntor skenar samtidigt som folk ser över sina kostnader. 

Uppfinningsrikedom 

Ridsporten har det exempelvis svårt. Torkan drev upp foderpriserna och uppvärmningen av ridhus blir bara dyrare. Simklubbarna kämpar på i anläggningar som generellt har stora renoveringsbehov, men där fastighetsägaren, som ofta är kommuner, måste vända på varje krona. Samtidigt är många barngrupper fulla. Samma sak gäller i flera fotbolls-, handbolls- och innebandyklubbar. 

- Trots alla motigheter måste jag ge föreningslivet här omkring en stor eloge, säger Marie Höljer. Föreningarna är duktiga på att anpassa sig och hitta alternativa lösningar. Det kanske inte måste finnas en dedikerad friidrottshall - man kanske kan hitta andra sätt att träna så länge? Här tycker jag att föreningarna visar på bra uppfinningsrikedom att klara sig med det man har. Samtidigt vet jag att stöd från exempelvis Bergslagslyftet gör skillnad på riktigt. Framför allt när det gäller att ge fler barn med begränsade ekonomiska möjligheter chansen att prova på idrott. 

Avgörande med ledare 

RF Sisu arbetar med utbildning och verksamhetsstöd för att främja folkhälsa och idrott på bred front i Sverige. Marie Höljer, som själv är före detta elitidrottare inom både cykel och skidor, lyfter fram hur viktiga platserna för idrott är. Men också vikten av ledare. 

- Utan ledare blir det ingen ungdomsverksamhet. Därför är det helt avgörande att vi har engagerade, utbildade vuxna, men också äldre ungdomar, som upptäcker hur roligt det är att leda barn och yngre. Tillgång till lokaler är en begränsande faktor för många föreningar, tillgång till ledare en annan.  

Viktigt att känna sig behövd 

Att satsa på unga ledare är en bra investering för både individ, förening och samhället i stort, menar Marie Höljer. 

- Bättre investering finns inte. För det första ger man föreningen en organisk återväxt av ledare och slipper förlita sig på enbart föräldrar eller enstaka eldsjälar. För det andra ger man de ungdomar man satsar på som ledare utbildning, erfarenhet och självförtroende som man har nytta av hela livet. Att vara någon som andra ser upp till, att vara behövd och göra skillnad - det är guld värt.  

Dela upp ledaransvaret 

Marie Höljer menar också att det är viktigt att ta hand om föreningens ledare, att vårda den investering man har gjort. 

- En framgångsfaktor är att skapa ledarteam som kan dela lite på ansvaret. Någon kanske kan ta huvudansvar för det idrottsliga, andra kan hjälpa till och bara vara med som vuxna på träningen, någon kan göra annan marktjänst, en fjärde kan planera resor. Vårt vardagsliv ser lite annorlunda ut än för bara några decennier sedan. Många vuxna pendlar och har egna hobbies. Det viktiga är att det ideella uppdraget ger mer energi än det förbrukar. För då fortsätter man. I det sammanhanget tycker jag att just Bergslagslyftets devis “Vi lyfter er som lyfter andra” är precis “på pricken”. 

Det här är Bergslagslyftet 

Under devisen “Vi lyfter er som lyfter andra” samlar LF Bergslagen sina samhällsinitiativ i Västmanlands län, Örebro län och Heby kommun i Upplands län: 

  • Levande föreningar - stöd till föreningar inom idrott, kultur, friluftsliv eller andra goda samhällsaktiviteter med fokus på barn och unga. 
  • LF Sommarkul - aktivitetsveckor i samarbete med lokala föreningar för sommarlovslediga barn i Örebro, Västerås och Karlskoga.  
  • Mat på bordet - ekonomiskt stöd till Stadsmissionernas matcentraler i Västerås och Örebro. Verksamheten går ut på att ta tillvara överskottsmat från lokala matbutiker och producenter och dela ut till behövande. 
  • Lysande barn - alla förskolor i LF Bergslagens område kan beställa gratis reflexvästar till sina barn.