Händelserik vecka i USA

Det har varit en intensiv vecka i USA. Den amerikanska centralbanken lämnade precis som väntat räntan oförändrad, idag publicerades arbetsmarknadssiffror och i helgen tar Jerome Powell över som centralbankschef i USA.

Idag publicerades amerikanska arbetsmarknadssiffror som bidrog positivt till den ekonomiska utvecklingen. Timlöner steg 2,9 procent relativt januari 2016 vilket är den starkaste löneutvecklingen som registrerats sedan 2009. Vidare ökade antalet anställda med 200 000 människor vilket var 20 000 fler än väntat. Nyheten fick dollarn att återhämta sig något relativt tappet mot euron tidigare i veckan och amerikanska långräntor fick ytterligare en skjuts uppåt.

Även långräntor i Europa och Sverige fortsatte stiga under veckan. Den svenska 10-årsräntan steg under fredagen upp mot 0,975 procent vilket är den högsta nivån sedan december 2015.

-          Vi ser dessa marknadsrörelser som en reaktion på en positiv lägesuppfattning kring den ekonomiska utvecklingen, särskilt i Europa vilket förklarar styrkan i euron relativt både kronan och dollarn, säger Länsförsäkringars chefekonom Anna Öster.

I veckan lämnade även den amerikanska centralbanken styrräntan oförändrad och det var även Janet Yellens sista möte som ordförande. Det som stack ut var att den amerikanska centralbanken verkade något mer övertygad om en starkare inflationsutveckling framöver, vilket fick ytterligare stöd av fredagens arbetsmarknadssiffror.

Inför Feds nästa möte i mars är det Jerome Powell som tagit över som chef och av allt att döma verkar han fortsätta på Yellens inslagna bana. Däremot anses sammansättningen av Fed-ledamöterna vara något mer hökaktiga i år än förra året, det vill säga en större sannolikhet för att fler röstar för fler höjningar.

-          Den amerikanska centralbanken liksom vi tror på tre höjningar under 2018, men vi tror att det finns en risk att det blir fyra. Detta på grund av att den amerikanska arbetsmarknaden är fortsatt väldigt stark, inflationen är på väg att vända upp samtidigt som vi i veckan fått tecken på ett stigande lönetryck. Dessutom kan den svaga dollarutveckling det senaste året ge en skjuts till inflationen, säger Anna Öster.

Ring eller mejla mig gärna

Se alla nyheter