Så tar du ut din pension

Det är bra att förbereda sig inför pensionen. Till exempel kan det vara bra att veta var eventuella tjänstepensioner finns och hur länge de betalas ut. Se hur din pension blir på minPension.se.

Tips på hur du kan förbereda dig

 1. Hur mycket får du i pension?

  Det lättaste sättet att ta reda på det är att gå in på minPension.se. Där får du hela bilden av hur mycket du kommer att få ut när du går i pension. Du kan också labba med pensionsåldern.

 2. Har du ett eget sparande?

  Om du sparar i fonder eller aktier kan det vara bra att se över vilken risk du har. Ju närmare pensionen du kommer, desto lägre bör risken vara.

  Vår Garantiförvaltning kan hjälpa dig sänka risken med åren.

 3. Planera dina utbetalningar

  Oftast kommer pensionen från olika håll. Allmänna pensionen betalas ut av Pensionsmyndigheten, tjänstepension kan komma från flera olika bolag och så kanske du har ett eget sparande?

  Det är bra att få en samlad bild av dina kommande utbetalningar innan du ska gå i pension och glöm inte att kolla upp hur länge de olika pensionerna betalas ut.

Utbetalningar från oss

När pensionen närmar sig får du ett brev av oss. Där väljer du när du vill börja dina utbetalningar och hur länge du vill att det ska betalas ut.

Mer om utbetalningar av pension

Tips inför pensionen

 • Prova att leva på samma pengar som du kommer få i pension.
 • Betala av eventuella skulder och gör dig av med onödiga utgifter.
 • Kan du minska boendekostnaderna?
 • Sänk risken på ditt eventuella fondsparande.

Frågor och svar om när du ska gå i pension

 • På svarsblanketten vi skickar ut till dig några månader före start av utbetalning kan du fylla i om du önskar annan skatt än 30 procent. Vill du ändra skatt under pågående utbetalning kan du logga in och skicka Säkert meddelande. Det går också bra att ringa till oss och identifiera dig med mobilt bankid. 
  Önskar du mindre än 30 procent skatt behöver du bifoga beslut från Skatteverket.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • För att ange dina kontouppgifter fyller du i svarsblanketten som vi skickar ut till dig några månader före start av utbetalning.

  Vill du ändra dina kontouppgifter kan du logga in på Mina sidor och ändra konto under menyvalet Pension eller skicka ett meddelande till oss så hjälper vi till.

  Det går också bra att ringa till oss och identifiera dig med Mobilt BankID, så kan vi uppdatera dina kontouppgifter. 


  Hjälpte det här svaret dig?