Våra bästa tips för att slippa översvämningsskador

I sommar har vi haft flera kraftiga skyfall i vår region och i några fall har de stora regnmängderna orsakat svåra översvämningar i fastigheter. För att lära oss mer om hur vi kan undvika översvämningar har vi pratat med Jonas Ekberg som är besiktningsman på byggskador hos oss på Länsförsäkringar Älvsborg.

– Generellt är det tyvärr svårt att skydda sig mot översvämningsskador, men att det finns några saker du kan göra för att undvika ett vattenfyllt hem, säger Jonas.

Han föreslår att du kan se till att byggnadens dränering är i gott skick och att marken runt fastigheten i möjligaste mån är utformad så att vattnet leds från byggnader. Montera även gärna en så kallad backventil på avloppet så förhindrar du baktrycksskador där stora mängder otrevligt avloppsvatten kan tränga upp vid en eventuell översvämning.

Om du märker att vatten ändå börjar stiga upp ut brunnar kan du trycka ner en handduk och lägga en vikt som väger minst tio kilo uppe på. Jonas tipsar även om att ha så lite som möjligt direkt på golvet i ett källarutrymme.

– Det gäller faktiskt även om det inte är risk för översvämning, då källargolv normalt har höga fuktvärden. Då är det bättre att förvara saker i plastlådor istället för pappkartonger, och gärna på EU-pall eller liknande, säger Jonas.

Läs mer om att undvika översvämningsskador

Rusta dig inför översvämning

 • Se över källaren
  Det blir lätt översvämning i källare – ställ upp sådant som står på golvet på hyllor eller flytta det till vindsförråd.
 • Koll på tak och rännor
  Rensa dina hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Kontrollera även taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.
 • Kolla upp dina golvbrunnar
  Golvbrunnar kan ställa till problem om du inte har backventiler - se till att ha filtar och något tungt att ställa ovanpå för att stoppa vatten från att komma in.
 • Marken runt huset
  Se till att marken runt ditt hus lutar bort från huset och att kantstenar på gatan inte saknas så att rännstensvattnet rinner in mot ditt hus.
 • Parkera bilen smart
  Flytta på bilen om den står på en plats som är placerad lågt.

Se alla nyheter