3 fällor att undvika när du bygger egen husbil

Det är många som drömmer om att ge upp sin bostad och istället kunna leva och jobba vart som helst i husbil. Trenden att bygga sin egen husbil ökar kraftigt men det finns en del fällor man bör undvika när det gäller att registrera ditt fordon. Vi listar vilka.

– Många kanske inte tänker på att en lätt lastbil och en husbil räknas som olika typer av fordon och därför missar att registrera om bilen hos Transportstyrelsen. Men eftersom husbilen ofta innehåller köksutrustning, inredning och andra personliga tillhörigheter som lastbilen inte gör är det viktigt att se över både bilens registrering och försäkringsskydd, säger Maria Wedin, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Alla fordon som används i trafiken måste ha en trafikförsäkring. Den ger skydd vid olyckor som innebär att personer, andra fordon eller föremål blir skadade vid en eventuell trafikolycka. Utöver trafikförsäkringen kan man sedan välja hel- eller halvförsäkring för sitt fordon och det är här skyddet i en lätt lastbilsförsäkring skiljer sig jämfört med skyddet i en husbilsförsäkring.

Visste du att: En husbilsförsäkring har skydd vid semesteravbrott, stöld av lösöre, läckage och ansvarsskydd, vilket en lätt lastbilsförsäkring saknar.

Här är anledningarna till att du bör registrera rätt:

  1. Att fordonet är rätt registrerat är en förutsättning för att du ska framföra det lagligt.
  2. Rätt skydd. För att försäkringen ska gälla vid en eventuell olycka, inbrott eller skadegörelse är det viktigt att ditt fordon är rätt registrerat och rätt försäkrat.
  3. Ersättning vid stöld. Skulle din husbil vara registrerad som en lätt lastbil eller skåpbil och sen bli stulen får du ersättning för just en lätt lastbil eller skåpbil. Inte en husbil och alla dess inredning och dina tillhörigheter.

Se alla nyheter