Stölder av växtskyddsmedel – hur skyddar jag mig och mitt lantbruk?

Stölder av växtskyddsmedel är tyvärr något som har varit på tapeten i flera år. Antalet stölder har gått ner, men när en stöld väl sker är det medel för hundratusentals kronor som försvinner. För att förhindra att växtskyddsmedel försvinner är det viktigt att göra det svårt för tjuven.

Stölder av växtskyddsmedel – hur skyddar jag mig och mitt lantbruk?

Det finns stora pengar i växtskyddsmedel samtidigt som det inte är helt lätt att få tag på för gemene man, och därför blir det givetvis intressant för tjuvar. Internationella brottsnätverk har fått upp ögonen för lantbrukarna och säljer deras ägodelar vidare på en ”grå marknad” som polis Ewa-Gun Westford beskriver det i Studio Borgeby.

Tyvärr har risk för stöld blivit vardag för lantbrukare. Under 2019 gjorde vi en undersökning där vi frågade lantbrukare vad de kände till om stölderna. 45 % av de som svarade hade antingen blivit drabbade eller kände någon annan som hade blivit drabbad.

På senare tid har stölderna gått ner, men de sker fortfarande och för individen kan det ställa till stora problem. Förutom att det rör sig om stora summor pengar, innebär stölderna nästan alltid ett avbrott i verksamheten. Det är inte säkert att det går att få tag i mer växtskyddsmedel så snabbt som det behövs. Dessutom bor de flesta lantbrukare på sin gård. Att ha tjuvar så nära inpå sig själv och sin familj är inte betryggande.

Vi står dock inte värnlösa mot tjuvarna. Stig Nielsen, skadeförebyggare hos oss, vet vad som krävs för att stoppa tjuven – och det är framför allt att inte ha mer växtskyddsmedel hemma än man behöver och att göra det medel som finns svårtillgängligt. Ju krångligare det är att ta sig in (och ut!) desto mindre risk för inbrott.

Att ha sitt växtskyddsmedel väl inlåst är också en förutsättning för att få full utbetalning på försäkringen om tjuvarna skulle vara framme. Om man förvarar medel för över 90 000 kronor måste man (utöver försäkringskraven) uppfylla skyddsklass 2. Att greppa exakt vad det innebär kanske känns svårt – men vi på Länsförsäkringar finns här för att hjälpa. Det är bara att ringa till oss så kommer vi och tittar på lokaler och ger råd om vad som behöver åtgärdas.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger Stig i Studio Borgeby.

 

Om du vill höra mer om stölder av växtskyddsmedel kan du också lyssna på vår podd Mitt lantbruk avsnitt 2 och avsnitt 33.

Stigs tips

  • Ha inte onödigt mycket växtskyddsmedel hemma. Beställ så snart inpå användning som möjligt.
  • Dela upp beställningen i olika leveranser.
  • Gör det svårt för tjuven.

Ewa-Guns tips

  • Installera larm.
  • Ha rörelseaktiverade ljuskällor.
  • Följ försäkringsbolagets riktlinjer.
  • Sätt dig in i hur tjuven tänker och åtgärda de svaga punkterna!
  • Polisanmäl om du blir drabbad.

Skyddsklass 2

Skyddsklass 2 innebär bland annat att du måste ha ett larm och att väggar, golv och tak är svårforcerade. Dörrar och fönster måste också uppfylla vissa kriterier. Allt finns beskrivet i vår broschyr:

Så skyddar du ditt växthusmedel