Spannmålssanering

Skadeinsekter i spannmål som inte åtgärdas kan snabbt minska värdet på spannmålet och kan i värsta fall leda till att spannmålet inte går att sälja. Vi erbjuder gasning av ditt angripna spannmålsparti.

Spannmål i byggnad

Det är viktigt att ha kontroll på lagerutrymmen för spannmål och att kontinuerligt mäta temperaturen under lagringstiden. Om det finns insekter eller mögel i spannmålet kommer temperaturen att stiga snabbt och omedelbart, och när skadeinsekterna väl etablerat sig kan de orsaka skada på spannmålet. Den enda metoden för att rädda ett angripet parti är att låta gasa partiet. Vi kan hjälpa dig med det.

Vi erbjuder även förebyggande sanering/desinficering av utrymmen inför kommande spannmålsförvaring för att minimera risken att nytt angrepp sker.

Så går det till

Såhär går gasning av det angripna spannmålspartiet till:

  1. Gaspellets appliceras i spannmålet
  2. Spannmålet täcks med plastfolie för att gasen ska verka i spannmålet
  3. Partiet luftas så att spannmålet återigen kan nyttjas eller säljas

Är du intresserad av spannmålssanering?

Ring oss på 040-633 90 88 eller mejla oss på skadedjurskane@lansforsakringar.se.

Skadedjur som trivs i spannmålet

Kornvivel

Kornviveln är cirka 2-3 mm lång, är till färgen svartbrun och kan inte flyga. Honan använder sig av snabeln för att borra hål i sädeskorn där hon lägger ett ägg. Äggläggningsprocessen tar tid och vanligtvis hinns bara några få ägg läggas per dag. Larven lever sedan i kornet, vanligtvis vete, korn eller majs, där den äter och sedan förpuppar sig. Vid optimal temperatur tar utvecklingen från ägg till vuxen en månad. Kornviveln lever i cirka nio månader och påträffas oftast på spannmålslager.

 

Sågtandad plattbagge

Sågtandad plattbagge är till färgen mörkbrun och är cirka 3 mm lång. Den livnär sig på spannmålsprodukter, nötter och torkad frukt. En sågtandad plattbagge kan bli upp till tre år gammal. Skalbaggen härstammar inte från Sverige utan är importerad från utlandet och kan inte överleva i den svenska naturen där det är för kallt. Vid optimala förhållanden tar utvecklingen från ägg till vuxen individ bara 25 dagar vilket kan leda till att de snabbt blir många.