Hur fungerar premiepensionen?

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Av din bruttolön betalas 2,5 procent in till din premiepension, som du själv kan påverka genom att välja vilka fonder du vill att den ska placeras i.

Äldre man som har premiepension meckar med bilen, foto.

Hur placerar jag min premiepension?

För att välja fonder för din premiepension behöver du logga in på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du välja fonder från ett brett utbud där Länsförsäkringars fonder ingår.

Om du inte gör ett val hamnar dina pengar i AP7 Såfa, det statliga förvalsalternativet. Det är en fondportfölj som anpassas efter din ålder.

Efterlevandeskydd för din premiepension

Du kan ansöka om att få ett efterlevandskydd för din premiepension. Det innebär att din premiepension betalas ut till din maka/make/sambo om du dör innan henne eller honom.

Du tecknar efterlevandeskydd för premiepensionen första gången du ansöker om allmän pension hos Pensionsmyndigheten.

Din egen pension blir lägre om du väljer att ta efterlevandeskydd.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Tips från vår pensionsspecialist Trifa Chireh

Oberoende av hur nära eller avlägsen pensionen du är så är det viktigt att påverka din situation och skaffa dig den pension du önskar.

 1. Få en totalbild över din pension

  Se regelbundet över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. Gå in på minpension.se för att få en totalbild av din pension.

 2. Fundera över hur aktiv till du vill vara

  Börja fundera över hur aktiv du vill vara eller om du inte vill vara aktiv inför ditt fondval. Du kan välja upp till fem fonder, på så sätt kan du sprida riskerna geografiskt och mellan branscher.

 3. Låt tiden kvar till pension hjälpa dig att hitta rätt risknivå

  Välj aktiefonder för din premiepension när du har lång till pension, då det ger bättre möjlighet till avkastning över tid. När du närmar dig pension är det bra att dra ner på risken och välja till exempel en blandfond.

 4. Stirra dig inte blind på avgiften

  Avgiften är viktig men det är avkastningen som i slutändan avgör din pension.  Dessutom kostar det inget att byta fonder.

 5. Kom ihåg att pensionssparandet inte slutar växa när du går i pension

  Många lägger ner mycket tid under spartiden på förvaltning men glömmer bort förvaltning efter pensioneringen och uttag av pensionen.

Profilbild för Trifa Chireh

Trifa Chireh

Pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Frågor och svar om premiepensionen