Möt vår försäkringskund Tommy från Njurunda

- Jag gick ned på morgonen och satte på kaffebryggaren när jag både hörde och såg att det droppade från taket, berättar Tommy Eriksson. Eftersom badrummet på övervåningen ligger precis ovanför köket förstod han direkt vad som hade hänt - en vattenskada.

Ny våtrumstapet fick ersätta den gamla, och nu är det inga skarvar på fel ställen. Spegeln med belysning blev pricken över i.

Tyrolervillan från 1974 ligger skyddad nedanför Klockarberget i Njurunda söder om Sundsvall. Här bor Tommy Eriksson med sambo Carina sedan 16 år tillbaka. Huset ligger på en hörntomt och har fina uteplatser på både fram- och baksida.

Tommy kan jobba hemma vissa dagar, starta med en kopp kaffe och tillåta sig ett lugnare tempo. Men en helt vanlig morgon i februari slutade med att all inredning och hela golvet i badrummet fick rivas upp.
- Man har vare sig tid eller lust med en vattenskada, säger Tommy, men på drygt 1,5 månad var allt åtgärdat och badrummet iordningställt. Jag är förvånad över att allt gick så smidigt.

En glipa i tapeten

Droppandet från taket i köket kom från badkaret med dusch som ligger rakt ovanför.
- Våtrumstapeten var skarvad precis bakom blandaren och det hade blivit en glipa där vattnet rann in. Jag ringde direkt till Länsförsäkringar Västernorrland.

Skadereglerare Henrik Leyonberg från kontoret i Sundsvall kom och tittade dagen efter.
- Ja, det gick väldigt snabbt, berättar Tommy. Redan några dagar senare var hantverkare på plats och började bryta upp badrumsgolvet.
 
Eftersom Tommy upptäckte droppandet direkt hade inte fukten hunnit sprida sig. Men huset har över 40 år på nacken och när golvet var borta såg man att golvbrunnen, vattenledningar och avloppsrör var i behov av att bytas.
 
- För att inte få nya vattenskador var det lika bra att ta det samtidigt. Jag planerade tillsammans med hantverkarna och kunde själv göra det i samma veva, det var aldrig några problem.

Skaffa kunskap om huset

Inga byggtorkar behövdes och eftersom Tommy installerade en provisorisk duschkabin i badrummet på bottenvåningen kunde de bo kvar i huset. Han upplevde att kontakterna med Länsförsäkringar och hantverkare löpte på utan hinder.
- Att ha ett försäkringsbolag som verkligen kommer ut och gör en egen bedömning är viktigt. Jag har haft Länsförsäkringar länge och uppskattar verkligen att få en personlig relation när det händer något.

Tommys tips för att förebygga t ex en vattenskada är att skaffa sig kunskap om husets beskaffenhet. Till exempel genom att prata med grannar som har liknande hus i området och på så sätt få vetskap om saker som hänt.
Några veckor efter att det nya badrummet var på plats gjorde Golvbranschens Våtrumskontroll en stickprovsbesiktning.
- Då fick jag verkligen kvitto på att hantverkarna gjort ett bra jobb, det kändes skönt.Fakta Golvbranschens Våtrumskontroll

Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK, är en stiftelse som består av organisationer och företag som arbetar för att komma tillrätta med vattenskador i svenska våtutrymmen. Via GVK ger dessa organisationer och företag tillsammans ut branschregler för tätskikt i våtrum. Det gemensamma målet är att minska vattenskadorna i våra våtutrymmen. 

Läs mer

Tips för att undvika vattenskador

Skaffa vattenfelsbrytare - vi står för en del av kostnaden

Räkna på din villaförsäkring - skadeförebyggande besök och gratis vattenlarm ingår