Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje år slänger hushållen i Sverige 19 kilo mat och 26 liter flytande livsmedel.* Men de flesta svenskar uppger ändå att de smakar eller luktar på maten innan de slänger den. I princip samtliga (98 %) av de 1 000 tillfrågade personerna i en nyss genomförd undersökning från Länsförsäkringar, svarade att de ofta eller ibland tänker på att lukta på maten innan den hamnar i soporna.  Det visar en undersökning Länsförsäkringar genomfört.

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

De som tjänar mer är dock mindre villiga att använda näsan innan de slänger maten än de som tjänar mindre. Enligt Jordbruksverket och Livsmedelsverket kostar matsvinnet 6 000 kronor per år för en familj med två vuxna och två barn. Det betyder att vi slänger mat för 500 kronor i månaden. Pengar som man kan lägga på något betydligt roligare. Om man istället investerar 500 kronor i fonder med en genomsnittlig avkastning på 5 procent har man fått ihop 198 395 kronor på 20 år.

Att slänga mat handlar inte bara om pengar, det handlar även om miljön. Matsvinnet från svenska hushåll uppgår till cirka 500 000 kg koldioxid, och det motsvarar utsläppen från ungefär 200 000 bilar på ett år*.

– Flera studier pekar på att exempelvis storhandling ofta leder till ökat matsvinn. Storhandling görs ofta genom till exempel veckohandling på en stormarknad. Där lockas man ofta att köpa extra stora förpackningar eller att köpa flera produkter. De extra kronorna man tjänar på en större förpackning kanske inte alltid lönar sig om det i slutänden leder till ökat hushållssvinn, säger Emma Persson, privatekonom.

Men förutom att anpassa inköpen finns det tips för att minska matsvinnet och spara pengar.

11 smarta tips**

1. Ha kallt i kylen, så håller maten längre. 4-5 grader är lagom.

2. Ta kort på innehållet i kylskåpet innan du går och handlar. Då ser du vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sådant som redan finns.

3. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, så kan du göra matlådor av resterna i kastrullen. Strunta i buffé. Bre mackorna och häll upp mjölken innan du sätter dig till bords. Då behöver kylvarorna inte stå framme i rumstemperatur så länge.

4. Låt frukt och grönt ligga i sina förpackningar, gärna med några lufthål. Många frukter utsöndrar metangas som påskyndar mognadsprocessen. Ligger de nära varandra, utan skydd emellan, mognar de snabbare.

5. Förvara potatis svalt, och inte ihop med lök. Löken gör att potatisen gror fortare.

6. Bananer, tomater och avokado trivs inte i kylskåpet. Sätt plast på den översta delen av bananklasen så håller den längre.

7. Trötta salladsblad och rotfrukter piggnar till efter en timme i iskallt vatten.

8. Frys in! Kokt pasta, ris, bönor, äggvita, mjölk, jäst, färska örter och purjolök går till exempel utmärkt att frysa. Mogna bananer kan skäras i slantar, frysas in och användas i smoothie. Ha en låda i frysen som du fyller på med hackade rester som till slut kan användas i en pytt i panna eller paj. Tips på vad du kan laga av dina rester hittar du här.

9. Lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.

10. Mjölk går alldeles utmärkt att frysa in! Till och med fil kan du frysa in och sedan använda till pannkakor. Ost, sill, frukt, leverpastej, bröd och matrester. Ägg kan du knäcka, vispa och frysa in i en burk – det går alldeles utmärkt.

*WWF

**Coop

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden