Östgötsk kraftsamling för Respekt i hockey

Klimatet på och utanför länets hockeyrinkar blir allt tuffare. Statistik visar att verbala attacker och fysiskt övervåld är alltför vanligt och att en påtaglig machokultur ofta råder, även bland de yngre spelarna. Men nu ska trenden vändas. Initiativet ”Respekt i hockey” är ett samarbete mellan Östergötlands Ishockeyförbund, SISU, Östergötlands Idrottsförbund och nytillkomna partnern Länsförsäkringar Östgöta.

Regional statistik från Östergötlands ishockeyförbund talar sitt tydliga språk. Attityden inom hockeyn är hård och spelet inte alltid schysst. Antalet disciplinärenden har skjutit i höjden och mest av allt ökar allt ökar de verbala påhoppen. Under säsongen 2017 - 2018 anmäldes 175 ärenden, varav 36 procent handlade om kränkande kommentarer. Året efter var antalet 236 och hela 46 procent gällde verbala attacker. Det oacceptabla beteendet förekommer både på och utanför rinken och gäller såväl vuxna som barn och ungdomar.

En gemensam match att ta

Respekt i hockey syftar till att förbättra klimatet på och utanför rinken i Östergötland. Utöver initiativtagarna och det lokalt kundägda Länsförsäkringar Östgöta involverar satsningen alla länets hockeyföreningar och bygger på samarbete med spelare, tränare, ledare, domare, föräldrar och publik. I korta drag gäller att klimatet ska vara fair play, spelskickligheten i fokus, ”domaren dömer”, hårdare uppföranderegler och avstängning vid nedsättande kommentarer.

Göran Denitton, kanslichef på Östergötlands Ishockeyförbund och projektledare för Respekt i hockey menar att det här är en match vi måste gå tillsammans och där alla blir vinnare.

- Vi satsar nu på allvar för att förändra kulturen inom hockeyn i allmänhet och inom ungdomsverksamheten i synnerhet. Arbetet handlar mycket om att långsiktigt utbilda ledare, föräldrar och funktionärer och att jobba med attityder, jämställdhets- och värdegrundsfrågor. Tillsammans vill vi vända den här trenden och jag är övertygad om att det går, säger Göran Denitton

En del av ett samhällsansvar

Att Länsförsäkringar Östgöta stöttar satsningen är värdefullt på många sätt menar Göran Denitton, inte minst tack vare den långa erfarenhet bolaget har som samarbetspartner till motsvarande satsning inom fotbollen. Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta, är stolt över att vara en del av initiativet Respekt i hockey.

- Den här diskussionen måste föras på bred front - i föreningar, i skolor och även hos oss inom näringslivet. Det är hög tid för sponsorer att våga adressera de problem som finns inom hockeyn, där många unga faktiskt mår riktigt dåligt. Det handlar om att få bort machokulturen, om ett obestridligt värde av fair play och om att ta ett samhällsansvar, säger Tommy Eklöf.

Ring eller mejla mig gärna

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

 

Se alla pressmeddelanden