Amorteringskravet fem år - vad spelar det för roll?

Den 1 juni i år fyller amorteringskravet fem år och du kanske undrar varför den årsdagen rimligen skulle vara av intresse?

Jo, det beror på att det finns en så kallad tröghetsregel i amorteringskravet. Den säger att det endast är tillåtet att omvärdera bostaden tidigast fem år efter att bostaden köptes eller om det skett en avsevärd förändring. Så om du köpte din bostad 2016 så har du nu nämligen möjligheten att omvärdera din bostad – och det kan påverka din amortering.

Prisökningen på bostadsmarknaden har varit kraftig på många håll i landet och om din bostad har ökat i värde kan det innebära att du sänker din belåningsgrad (lån i förhållande till husets värde) och därmed får en lägre amortering. Det kan innebära en minskad utgift med ganska stora belopp på flera håll i vårt avlånga land.

Skulle du nu ha möjlighet att sänka din amortering tycker jag inte att du ska låta de pengarna gå in i den allmänna hushållskassan. Nej, faktum är att det här är pengar som du ju vant dig vid att avvara varje månad. Det är således ett ypperligt tillfälle att fortsätta bete dig som om du fortfarande ligger kvar på samma amorteringsnivå men spara i andra sparformer, till exempel aktiefonder. Det är nämligen klokt att försöka se till att du har pengar mer tillgängligt än bara ett låneutrymme i din bostad, det är inte alls säkert att du kan utnyttja det den dagen det verkligen behövs. Har du otur sammanfaller behovet av att låna med en period när du har lägre inkomst, till exempel vid en tillfällig arbetslöshet eller om du har hunnit gå i pension.

Vi kan titta på ett exempel med en familj som köpte sin villa 2016 under följande förutsättningar:

Inköpspris

5 300 000 kr*

Lån

4 500 000 kr

Belåningsgrad

85%

Amortering per månad (2 %)

7 500 kr

Amorterat belopp efter fem år

450 000 kr


Fem år senare värderar paret sin villa igen, och eftersom priserna i området stigit är nu situationen följande:

Värdering

6 630 000 kr*

Lån (minus amorterat belopp)

4 050 000 kr

Belåningsgrad

61%

Amortering per månad (1 %)

3 375 kr

Familjen har alltså möjligheten att sänka sin amortering med 4 125 kr per månad och skulle kunna fylla på sitt månadssparande rätt rejält. Så ta chansen att fylla på din buffert, ditt målsparande eller ditt långsiktiga sparande till pensionen. Ditt framtida jag kommer att tacka dig!

Emma Persson
Privatekonom

Läs mer om hur du kan ansöka om att ändra ditt amorteringsgrundande värde

Se alla nyheter