Kompensera varandra med överföring av premiepension

Senast den sista april kan du som är gift eller i partnerskap föra över din premiepension (PPM) till din partner. Trots att fler utnyttjar möjligheten, en ökning med 79 procent på tio år, är det fortfarande inte så många i Sverige som gör det.

Under 2020 var det endast 14 216 personer i Sverige som överförde premiepensionen och av dem var 98 procent män.

– Det är premiepensionen du kan ge bort, det vill säga den mindre delen av den allmänna pensionen på 2,5 procent av lönen. Det motsvarar maximalt cirka 12 800 kronor om året och kan innebära över en halv miljon kronor i pensionskapital för den som är 40 år i dag och ska gå i pension vid 65 år, och som under tiden fått 4 procents avkastning på kapitalet, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Vem kan föra över premiepensionsrätter?

– Det är visserligen än så länge bara möjligt för gifta, men om det är stora skillnader i inkomst i hushållet så borde fler använda sig av möjligheten. Du behöver inte heller ha juridiska dokument och den som fått pensionsrätterna får behålla dem oavsett vad som händer, säger Emma Persson privatekonom på Länsförsäkringar.

Hur går det till?

  • Logga in på Pensionsmyndighetens hemsida senast den sista april. Där kan du föra över din premiepensionsrätt till din maka, make eller registrerad partner.
  • Du kan välja om det ska gälla för ett år eller tillsvidare.
  • När överföringen är gjord kan pengarna inte tas tillbaka, det är inte heller möjligt att retroaktivt föra över pengar.
  • Det går också att besluta överföringen ska upphöra automatiskt vid skilsmässa. 
  • Det är enbart premiepensionen du kan ge bort, det vill säga den mindre delen av den allmänna pensionen på 2, 5 procent av lönen. Det motsvarar maximalt cirka 12 800 kronor om året.
  • En avgift tillkommer dock, vilket gör att det i praktiken är 94 procent av rätterna som förs över.

Hur fungerar premiepensionen?

                          

Se alla nyheter