Tonårsrum - årets julklapp till Hjältarnas hus

Legorum, klättervägg, skogsrum och nu ett tonårsrum – vår årliga julklapp har blivit en spännande och välkommen tradition i Hjältarnas hus. – Vi inreder med soffa, bluetooth-högtalare och tv med Netflix. Det blir ett ställe för ungdomar i övre tonåren att bara hänga och snacka säger Carola Lestander, verksamhetschef på Hjältarnas hus i Umeå.

Carola Lestander är föreståndare för Hjältarnas hus och har varit med från starten. “Det är genom sponsorer vi kan sätta guldkant på tillvaron för våra boende

Det här blir den fjärde julen i rad som Carola Lestander och teamet på Hjältarnas hus får julgåvan, och tidigare år har pengarna bland annat använts till ett legorum, en klättervägg och ett skogsrum.

– Den här gången satsar vi på de lite äldre ungdomarna i huset och skapar ett tonårsrum. Vi inreder med soffa, bluetooth-högtalare och tv med Netflix – det blir ett ställe att bara hänga och snacka säger Carola Lestander, verksamhetschef på Hjältarnas hus i Umeå.

Pengarna till julklappen samlades som vanligt in under vårt fullmäktigval, där varje kunds röst skänker 10 kronor till Hjältarnas hus.

En samlingsplats för hela familjen

Till Norrlands universitetssjukhus remitteras svårt sjuka barn från de fyra nordligaste länen. Målet med Hjältarnas hus är att skapa en trygg plats där familjerna kan bo tillsammans under långa och påfrestande behandlingsperioder.

– För många familjer i den här situationen kan det ekonomiska läget bli väldigt ansträngt, då är det fantastiskt att de kan få det här stödet. Här kan familjen vara tillsammans, har nära till sjukhuset och har möjlighet att skapa en fungerande vardag i en tuff situation, säger Carola Lestander.

Viktigt med sponsorer

Hjältarnas Hus stod färdigt våren 2017, och inrymmer 15 boenderum, varav tre är lägenheter med eget kök. Här finns två gemensamma kök, tvättstuga, bibliotek, konferensrum, rum för lek, bus, läxor, spel, gym med mera. Utanför finns en terrass, en park att leka i och sjukhuset bara ett stenkast bort. Många av lek- och aktivitetsrummen är fyllda av spel och leksaker från privata och företagsdonationer, ett tacksamt tillskott för att roa rastlösa barn som tillbringar långa perioder hemifrån.

– Den här typen av gåvor är jätteviktiga för verksamheten, det är genom sponsorer vi kan sätta guldkant på tillvaron för familjerna, säger Carola Lestander.

En annorlunda jul på Hjältarnas hus

Den pågående coronapandemin gör att det blir ett lite annorlunda julfirande än vanligt. Tidigare år har familjerna haft möjlighet att bjuda in mor- och farföräldrar till julbord, men denna jul blir det bara den närmaste familjen.

– De familjer som bor här är vana att vara försiktiga och är väldigt medvetna om infektionsrisker, och vi har finslipat våra rutiner för att minimera risken för smittspridning. Men det blir en riktigt fin jul på Hjältarnas hus i år, även om vi blir lite färre än vanligt – vi kommer att ordna med både julpynt, julmat och tomte. Dessutom planerar vi årets nyårsfirande för fullt, säger Carola Lestander.

Läs mer:

Hjältarnas hus

Legorum - Länsförsäkringars julklapp till Hjältarnas hus

10 000 kronor till ett gymnastikrum - Länsförsäkringars julklapp till Hjältarnas hus

Skogsrum - vår julklapp till Hjältarnas hus

Fullmäktigevalet 2020

Se alla nyheter