Våra bästa vintertips

Informationen gäller för Länsförsäkringar Västernorrland

Säker ute och inne i vinter

Vintern står för dörren. Nu är det dags att tänka på säkerheten både i hemmet och när du är ute i trafiken. Vi vet att bränder i hemmet ökar under november och december liksom halkolyckor. 

Med enkla åtgärder kan du och din familj ta er helskinnade genom vintermånaderna.


Rätt däck på cykeln

Låt inte vintern stoppa dig. Cykla är kul året runt, i vart fall om du har vinterdäck.

Vi har testat vilken typ av cykeldäck som ger bästa grepp. Se alla våra råd och tips för säker cykling när temperaturen faller under noll.

Dubbdäck på cykeln

Syns du i mörkret?

Reflex i form av ett spöke

Varför är reflexvästar med ränderna vertikalt ett bra val? Hur länge håller en reflex? Vad ska du tänka på för att synas i vintermörkret?

Reflexer

 


Ute på hal is?

Broddar under skosulan miskar risken för benbrott

Varje år skadas 25 000 fotgängare i halkolyckor på is eller snö. Stillsamma promenader eller  full fart i jogginspåret spelar ingen roll när det är isigt under skosulorna. Risken att halka är stor. Broddar är en billig investering och bra mycket coolare än benbrott.

Broddar

 

Vinterdäck är lagkrav

Senast den 1 december ska bilen ha vinterdäck om det är vinterväglag där du kör. Ska du välja dubbat eller odubbat? Var i landet du bor spelar stor roll vid val av vinterdäck. För isiga vägar är dubbat bäst. Men kör du mestadels i stadsmiljö kanske  odubbat passar bättre.

Vinterdäck


Brandvarnaren - din livförsäkring

Med en brandvarnare sover du och din familj tryggare om natten. Brandvarnaren larmar vid rök så ni hinner sätta er i säkerhet om det börjar brinna. Vi har tipsen var du bäst placerar den, hur du testar att den  fungerar och vilken märkning du ska leta efter när du köper en ny.

Brandvarare

Levande ljus - en brandfara

I Sverige är vi storkonsumeter av värmeljus. Många tror att värmeljus är ofarliga. Men värmeljus är också levande ljus och kan orsaka brand. Följ våra råd så kan du mysa säkrare i vintermörket. 

Levande ljus

 


Daniel Lanerud, skadeförebyggare

En brandfilt borde vara lika självklar i hemmet som en pulversläckare

Varannan brand startar vid spisen och en fjärdedel beror på levande ljus. Var därför försiktig när du använder olja vid matlagning och ha en brandfilt i köket. Att släcka levande ljus när du lämnar rummet, även om det bara är för en kort stund, är också viktigt.

Läs våra skadeförebyggares bästa tips för att undvika bränder