Trafiksäkerhet

Bra grejer för bilen

I vår webbshop hittar du produkter som är bra att ha i bilen. Förbandslådan och brandsläckare är självklar utrustning för att öka säkerheten.

Ligg steget före

Med spårningssystem och märkning gör du det svårare för tjuven.

Informationen gäller för Länsförsäkringar Västernorrland

Säkerhet för alla trafikanter

Varje år skadas över 4 500 personer svårt i trafiken. Oskyddade trafikanter är särskilt utsatta. Dit hör framförallt cyklister, fotgängare, mopedister och mc-förare. En kollision med bil ger svåra skador, ibland dödliga.

Vi vet vilka skador som orsakar mest lidande.  Därför har vi samlat våra bästa råd för att göra livet tryggare för dig i trafiken –  oavsett om du är ute och går, cyklar, sitter bakom ratten eller på annat sätt rör dig i trafiken. 

Barn i trafiken

Barnen är de mest oskyddade i trafiken. Men rätt val av bilbarnstol och hjälm kan du öka säkerheten när du och ditt barn är ute och åker.

Barn i trafiken

Rattsurfning

Vad säger lagen om att använda mobiltelefonen under bilkörning? Läs mer om vad du kan göra för att hantera mobilen på ett säkert sätt vid körning.

Syns du i mörkret?

Reflex i form av ett spöke

Varför är reflexvästar med ränderna vertikalt ett bra val? Hur länge håller en reflex? Vad ska du tänka på för att synas i vintermörkret?

Reflexer

 

Risk att somna vid ratten

Den vanligaste orsaken till singelolyckor är trötthet. Lär dig känna igen kroppens signaler på trötthet så minskar du risken för att somna vid ratten.

Kör mc säkert

För en mc-förare är farorna många men med utbildning och rätt utrustning kan du förbättra säkerheten när du är ute och kör.

Kör moped säkert

Att köra moped ger dig frihet att lättare ta dig till fotbollsträningen eller skolan. Det är kul och enkelt men det måste också vara säkert

Kör moped säkert

Kör fyrhjuling säkert

Fyrhjulingar blir allt vanligare. Ett arbetsredskap på lantbruk och i skogen och numera även för nöjeskörning. Men tänk på säkerheten.

Hjälmen – din livförsäkring

Inget är så oskyddat som huvudet när du är ute och cyklar. De flesta som skadas allvarligt vid cykelolyckor har inte haft på sig cykelhjälm. Det är du som avgör vad ditt huvud är värt.

Cykelhjälm

Konsten att köra sparsamt

Ditt sätt att köra, hur du sköter din bil och vilken typ av bil du väljer kan minska bilens påverkan på miljön. Att ta bilen till biltvätten i stället för att tvätta på garageuppfarten och köra lungt med framförhållning är en bra början.

Miljö och sparsam körning

När farten blir farlig

Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Ju högre hastighet, desto allvarligare skada. Anpassa farten till förhållandena.