Grilla lugnt i sommar: ”Lämna inte platsen förrän det verkligen är släckt”

Pandemin har fått många fler att upptäcka vår vackra svenska natur. Med fler som rör sig ute i markerna ökar dock risken för skogsbränder. - Det kan vara alltifrån grillplatser som inte släckts ordentligt till att någon kastat en fimp i skogen. Är det torrt krävs det inte mycket, en liten gnista kan få förödande konsekvenser, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Grilla försiktigt i sommar

Redan under våren ökar risken för gräsbränder då gammalt torrt fjolårsgräs lätt fattar eld och risken för brand i skog och mark ökar ytterligare under sommar och höst. För Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad innebär detta fler samtal från drabbade markägare, men även samtal om hur man på bästa sätt förebygger och förhindrar.
- De allra flesta skogs- och markägare är mycket kunniga när det gäller hur man förebygger men vi brukar ändå påpeka saker som att inte ogräsbekämpa med gasol, att ha med sig brandsläckare när man arbetar torra dagar och att se över sin brandutrustning på gården. Information är viktigt: Vet alla som jobbar på gården var brandslangar, brandsläckare och filtar finns?

Varje år brinner det 3 000-4 000 gånger i skog och mark i landet, enligt statistik från SMHI. De allra flesta bränder orsakas av människor som rör sig i vårt öppna landskap. Under pandemin har allt fler människor hittat ut, vilket innebär att fler ovana människor nu exempelvis grillar i naturen.
- Rådet till dig som ska ge dig ut i naturen är att respektera när det är eldningsförbud och enbart använda de grillplatser som är uppmärkta och förberedda. Se till att alltid ha med dig vatten att släcka med och lämna inte platsen förrän det verkligen är släckt.

Bränder som uppstår spontant till följd av det varma vädret är även det en orsakskälla.
- Många har i dag inglasade uterum där det kan bli väldigt varmt. Har du en säck grillkol mitt i gassande solsken, eller ett glas som reflekterar mot något brännbart finns risk för brand. Var även försiktig när du använder målarfärg eller olja där båda kan riskera att självantända om de förvaras i direkt solljus.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har sedan flera år samarbetat med lokala flygklubbar och Räddningstjänsten kring så kallat brandflyg. När risk för skogsbrand finns, eller när misstankar om skogsbrand inkommer, skickas flyg upp för att spana efter bränder. På så vis kan en mindre brand upptäckas snabbt, innan den sprider sig. Detta är ett av flera sätt på vilket man kan förhindra att en liten brasa blir en stor skogsbrand.
 

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare. Läs mer på www.lansforsakringar.se/goinge-kristianstad

Se alla pressmeddelanden