Snart kommer vintern - förbered ditt fritidshus

Under årets första tre månader tog Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad emot nästan dubbelt så många anmälda vattenskador i fritidshus som året innan. Efter en sommar som präglats av torka, värmeböljor och extrema regnoväder har det kanske glömts bort att vi också hade en vinter med några rejäla köldknäppar. Dessa kalla dygn ledde tyvärr till att en del stugägare drabbades av sönderfrysta vattenrör, wc-stolar och liknande som orsakade vattenskador. Många av skadorna hade kunnat undvikas med rätt förberedelser.

– Vårt bästa råd till fritidshusägare är att stänga av huvudvattenkranen och tömma vattenledningssystemet när du lämnar stugan för säsongen. Då slipper du risken att råka ut för besvärliga vattenskador, Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

De största skadorna som kommer in till Länsförsäkringar är vattenskador som beror på att husägaren inte har stängt av huvudvattenkranen. Läckagen är ofta väldigt omfattande. Nära 40 procent av vattenskadorna beror av frysskador på vattenledningar.

– I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade. När vatten fryser ökar volymen med cirka 10 % och ju längre tid vattenröret utsätts för kyla desto mer ökar trycket. Till slut håller inte röret för påfrestningen, utan spricker. När det sedan blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Tobias Isaksson.

Det räcker med några timmars strömavbrott för att rören ska riskera att frysa sönder. Med vindfaktorn blir kylan mycket strängare än vad termometern visar. Det är därför vara klokt att ordna tillsyn av huset, särskilt med tanke på andra olyckor som kan inträffa, till exempel nedfallna träd eller inbrott.

– Det är en god idé att installera en luftvärmepump med wifi-styrning, använda en smartplugg eller liknande teknik som gör att du kan reglera värmen i fritidshuset på distans. Då kan du hålla koll och öka värmen om det blir sträng kyla eller hård vind, säger Tobias Isaksson.

Checklista för den som stänger fritidshuset för en längre tid:

  • Stäng av huvudvattenkranen.
  • Töm varmvattenberedaren, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
  • Om du inte tömmer vattenledningarna ska du ha minst 15 grader i stugan.
  • Öppna alla innerdörrar även luckorna till diskbänkskåpet, för att värma rören där.
  • Förstärk altantaket underifrån med träreglar och stöttor för att klara stora snömängder.
  • Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp.
  • Led bort regnvattnet från stupröret genom att koppla på en plastslang som är minst 3 meter lång.
  • Dra ut sladdar till elektriska apparater.
  • Öppna husets dragventiler så att luften kan cirkulera om huset står utan värme.
  • Stäng alla fönster och kontrollera att alla lås fungerar.
  • Ordna med regelbunden tillsyn /installera lösningar för fjärrstyrning av värme.

För mer information, kontakta:
Tobias Isaksson, skadeförebyggare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0731-52 35 26.

Ladda ner pressmeddelande

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag och har sitt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne. Vi har som målsättning är att vara det naturligaste valet för våra kunder när det gäller bank, försäkring och fastighetsförmedling. Vi är idag drygt 100 anställda och finns bemannade på våra kontor i Kristianstad, Hässleholm och Bromölla.

Se alla pressmeddelanden