Spisen vanligaste orsaken till bränder i bostäder

Det är på spisen som flest bränder startar i svenska hem, och räddningsinsatserna för spisbränder har ökat med 70 procent de senaste 20 åren. – Det går att minska riskerna genom att ha en så kallad spisvakt och med en pulversläckare och brandfilt skulle många bränder kunna släckas, säger Tomas Ekman, brandskadespecialist hos Länsförsäkringar Västerbotten.

-crelle-fotograf-norrkoping-5470 1200x801
Foto: CRELLE PHOTOGRAPHY AB - Crelle Ekstrand

En kastrull som kokar torr, matlagning som påbörjas men glöms bort, frityrolja som börjar brinna – orsakerna till att det börjar brinna i köket är många. Förra året gjordes totalt 7 363 utryckningar i landet av Räddningstjänsten på grund av brand i bostäder, varav 1 473 startade på spisen. I Västerbotten gjordes 234 utryckningar på grund av brand i bostäder.

Tomas Ekman menar att det går att minska risken för brand i köket genom några enkla säkerhetsåtgärder:

– Många glömmer mat på spisen om de går ifrån köket när de lagar mat. Man kanske börjar göra någon annan syssla eller tar ett telefonsamtal. En mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Kanske ska du även installera en sådan åt dina äldre föräldrar eller släktingar.

Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart.

– Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, poängterar Tomas.

Sen bör spisfläkten rengöras regelbundet genom att köra den i diskmaskinen, du ska vara försiktig med het olja, aldrig flambera under spisen och inte lägga saker på spisen även om den är avstängd.

Är branden väl vara framme gäller det att vara förberedd och ha rätt utrustning för att kunna agera snabbt.

– Först och främst ska du ha brandvarnare i köket för att snabbt bli varnad om det börjar ryka eller brinna. Sen ska du ha brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket, avslutar Tomas Ekman.

Sveriges största brandövning

För andra året i rad genomför Länsförsäkringar – från norr till söder – aktiviteter för att få de svenska hemmen att brandöva. Kampanjen Sveriges största brandövning genomförs 26 november till den 2 december, och på den särskilda kampanjsajten sverigesstorstabrandovning.se finns en steg-för-steg-lista för att göra det enkelt att brandöva hemma. Där finns också en checklista som man kan gå igenom, samt många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Hundra personer dör årligen i bränder. Drygt 80 av dessa dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det ska vi ändra på, tillsammans.

 

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Ekman, brandskadespecialist Länsförsäkringar Västerbotten, 070-670 91 40

Martin Svensson, lokal projektledare Sveriges största brandövning och kommunikatör Länsförsäkringar Västerbotten, 070-554 91 39

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har drygt 140 000 kunder och över 200 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden