Ta på dig reflex nästa gång du går ut

Årets mörkaste månader är den period som allra flest fotgängare skadas och omkommer i trafiken. Västerbottens skadestatistik sticker dessutom ut från rikssnittet. Så behöver det inte vara. Se till att synas du också!

Du ser, men du syns ändå inte

De flesta olyckor med gångtrafikanter sker i upplysta stadsområden. Det är möjligt att du själv ser, men du syns ändå inte när det är mörkt ute. Därför är det viktigt med reflex oavsett var i Västerbotten du bor.

Reflexer gör stor skillnad

Med reflex syns du på 125 meters avstånd. Utan reflex och med mörka kläder syns du först på 25 meters avstånd.

Så syns du allra bäst

För att synas maximalt bör du ha reflexer som syns från alla håll. En reflexväst är bra. Komplettera gärna med reflexband eller lysen på armar och ben. Reflexer syns nämligen bäst på kroppsdelar som rör sig och är i höjd med bilens halvlysen.

Synstestet

Resultaten av Synstestet talar för sig själva. När det är mörkt syns du inte. Utomhus är det reflex som gäller. Se Synstestet här.

Du har antagligen reflexer – använd dem

Vi vet att 70 procent av alla svenskar har reflexer hemma. Sedan 2017 har vi på Länsförsäkringar Västerbotten delat ut fler än 50 000 reflexvästar till våra kunder och fler därtill. Se till att din väst hänger redo i hallen och använd den. Om du saknar en bra reflexväst, kan du köpa en hos oss.   

 


Länsförsäkringar Västerbotten