Dags för skidsemester?

Det är härligt att åka skidor och det sista du vill tänka på är saker som du kan råka ut för. Vi ger tips för vad som gäller för dig och dina skidor på resan eller när du är ute i backen.

Undvik stöld av skidutrustning

Dina skidor och snowboards är försäkrade genom din hemförsäkring och den gäller även när du hyr utrustning. Självrisken kan dock ibland vara lägre på försäkringen som uthyraren erbjuder.

Stöldrisken för skidor och snowboards är stor. Använd gärna låsbart skidställ eller ett skidlås och ställ utrustningen i ett låst förvaringsutrymme under natten.

Tips och råd

 • Skriv upp det unika tillverkningsnumret som finns på alla nyare utrustningar. Det underlättar vid identifiering om stöldgodset påträffas.
 • Märk skidor och snowboards med SSF DNA-märkning. Tjuvarna undviker saker som är märkta, eftersom de är mycket svårare att sälja vidare.
 • Förvara ingen utrustning i bilens takbox. Låsen är oftast lätt att bryta upp och en enkel sak för tjuven att ta sig in i.
 • Gör alltid en polisanmälan om du blir bestulen eller utsatt för brott

Läs mer om vad som ingår i din hemförsäkring

Säker packning i bil och takbox

Packa bilen säkert. En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att lägga fast lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning.

Tips och råd

 • Lasta inte takboxen för tungt, då blir nämligen bilen mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.
 • Undvik att packa bilen kvällen före resan, det ökar risk för bilinbrott. Dessutom täcks det då inte av din hemförsäkring.

Skador i skidbacken eller vilse i snöyra?

Många drabbas av skador varje år i svenska skidbackar, skador som kan vara både allvarliga och livshotande. För att minimera riskerna finns det många bra saker att tänka på så du kan njuta av din skidåkning och känna dig säker i backen.

Tips och råd

 • Se till att köpa en bra och välsittande hjälm och var noggrann med hur hjälmen sitter på huvudet så att den täcker rätt delar och inte glider runt på huvudet.
  Välj en hjälm med rotationsskydd.
  Hjälmen - din livförsäkring  
 • Olycksfallsförsäkring för vuxna och barnförsäkring för de små är en stor trygghet.
  Läs mer om våra personförsäkringar