Kom igång med ditt sparande

Det är alltid klokt att spara och även små belopp växer över tid.

Du kan spara med automatisk dragning från lönen varje månad så vet du att det blir av och sparar du i fonder behöver du inte ägna tid åt att tajma marknaden rätt, då du sprider risken över tid. Du kan också göra engångsinsättningar.

Våra tips

 1. Spara 10 % av bruttolönen

 2. Sätt upp automatiska överföringar varje månad

 3. Börja spara direkt när du börjar jobba

Hur mycket ska jag spara?

 1. Buffert - två månadslöner

  Du behöver ha en buffert för att klara av oförutsedda händelser. En vattenläcka, en trasig tand eller att du blir arbetslös. Vårt tips är att börja spara ihop till en buffert först. En buffert ska vara 2 månadslöner innan skatt.

 2. Pension - 5% av lönen

  Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto mindre behöver du spara varje månad. Därför är vårt tips att börja pensionsspara när man börjar jobba.

  När bufferten är på plats, spara 5 % till pensionen och fortsätt spara 5% i bufferten. 

 3. Spara till roliga saker

  När du fyllt på bufferten handlar sparandet om att spara för att kunna göra större köp imorgon, till exempel till semestern, kontantinsatsen eller en ny bil.

Olika sätt att spara

Det finns olika sätt att spara på, beroende på vad sparandet ska gå till och vilken risk du vill ta. För det långsiktiga sparandet, till exempel pensionen, kan du välja investeringssparkonto (ISK) eller fondkonto. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter, är bäst att spara på sparkonto.

För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid, är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

Läs mer om Sparkonto

På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen. Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

Läs mer om ISK

Fonder är ett bekvämt sätt att spara, du bestämmer själv placeringsinriktning, hur mycket och hur länge du vill spara. På vårt fondkonto samlar du dina fonder. Du kan enkelt köpa och sälja och hålla koll på dina fonder och få en bra överblick över dina fonder.

Läs mer om fondkonto

Börja spara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara.

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt sparande redan idag!

Öppna konto

Vad sparar du till?
Länskonto

På det här kontot växer pengarna tryggt. När du har 50 000 kronor på kontot får du dessutom en högre ränta på hela beloppet.

Mer om Länskontot

När vill du nå målet?
När är du född?
När vill du ta ut pengarna?

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna