Knappt tre av tio företag tar upp tjänstepension vid rekryteringen

Gärna jobb på distans eller friskvårdsbidrag – men viktigast är tjänstepensionen. Det har flera undersökningar bland svenskarna visat. Men när de mindre företagen ska anställa är det bara knappt tre av tio som tar upp tjänstepension, sjukförsäkring och andra trygghetslösningar när man letar efter personal. Det visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar.

Trifa Chireh pensionsspecialist Länsförsäkringar

Medvetenheten om tjänstepension har ökat i Sverige. Om du som arbetsgivare ska attrahera framtidens arbetskraft eller bibehålla bra kompetens måste man helt enkelt tänka även på tjänstepensionen och andra trygghetslösningar, säger Länsförsäkringars pensionsspecialist Trifa Chireh.

För de flesta står den allmänna pensionen för ungefär hälften av slutlönen den dagen man går i pension. Men tjänstepensionen spelar en allt viktigare roll för livet som pensionär då den kan fylla ut ytterligare 20-50 procent.

– Hela yrkeslivet bygger pensionen. Så ju tidigare man förstår vad som kan öka pensionen, desto större möjlighet har man att påverka. Men det pratas alldeles för lite om pension på arbetsplatser, säger Trifa Chireh.

Tjänstepensionen handlar om mycket mer än en stor säck med pengar i framtiden. Det handlar också om att skapa ekonomisk trygghet om något oförutsett händer, oavsett var man är i livet. Det ger även trygghet här och nu, menar Trifa:

– Det handlar exempelvis om att koppla en sjukförsäkring till sparandet, en så kallad premiebefrielseförsäkring, vilket innebär att om man blir långtidssjukskriven så går försäkringsbolaget in och tar över betalning av sparpremien. Den anställde får alltså sina tjänstepensionsinbetalningar ändå, säger Trifa.

Pensionsspecialistens fem bästa tips – för arbetsgivaren:

1. Se till att erbjuda tjänstepension
Att erbjuda tjänstepension är den mest populära och mest värdefulla löneförmånen. Om du inte har kollektivavtal finns andra lösningar att erbjuda dina medarbetare.

2. Se över ditt erbjudande
Det finns en rad värdefulla försäkringar att koppla till tjänstepensionen, till exempel en sjukförsäkring för att förhindra kostsamma sjukskrivningar eller en sjukvårdsförsäkring som ger möjlighet till snabb vård och förebyggande hälsotjänster.  

3. Lyft alltid tjänstepension i jobbintervjuer och lönesamtal
Se till att göra tjänstepensionen till en naturlig del vid anställningsintervjun och även något att gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet.

4. Erbjud möjlighet till att löneväxla
Ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara är att löneväxla. Det kostar inte något extra för dig som arbetsgivare men dina anställda kan på så sätt utöka sin tjänstepension.

5. Synliggör värdet av tjänstepension
Beskriv för dina anställda vad tjänstepensionen består av och vilka eventuella försäkringar som ingår och om det finns möjlighet att löneväxla.

Läs mer här

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes under våren genom 1001 telefonintervjuer av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. Målgruppen var företag i Sverige med upp till 49 anställda. Frågan som ställdes var Vad stämmer bäst? När du letar efter personal – är företagsbetald tjänstepension, sjukvårdsförsäkring och andra trygghetslösningar självklart att ta upp i alla rekryteringar/något jag tar upp enbart med nyckelpersoner/något jag sällan tar upp i samband med rekrytering/vet inte

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsspecialist, Länsförsäkringar, telefon 0730-942 852

Presskontakt, 08-588 41850

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden