Nu ska skogsbränder stoppas snabbare

Med målsättningen att snabbare släcka skogsbränder delar Länsförsäkringar Värmland ut tolv spridarmunstycken till bönder runt om i länet. Satsningen görs tillsammans med LRF, Räddningstjänsten och Maskinringen.

– Vi är övertygade om att det här ska bidra till att få stopp på flera bränder innan de hinner sprida sig till större områden, säger Rikard Larsson, skadeförebyggare hos Länsförsäkringar Värmland.

Tekniken är lika enkel som genial. Bondens gödselstunna fylls med vatten, munstycket monteras på tanken och sedan är det bara att köra ut till brandområdet. I tanken finns mer vatten än i en normal brandbil och strålen skjuts ut upp till 30-40 meter

– Det här blir ett snabbt, enkelt och effektivt komplement till oss på räddningstjänsterna. Vi både tror och hoppas att det här ska minska brandskadorna runt om i länet, säger Jan Thor, insatsledare på Karlstadsregionens räddningstjänstförbund.

Lantbrukare tror på satsningen

En av de lantbrukare som anmält intresse för att vara med i satsningen är Henrik Wejdmark. Han tror väldigt mycket på initiativet.

– Det här innebär att vi får möjlighet att snabbare komma till undsättning på ett effektivt sätt. Det känns riktigt, riktigt bra, säger Henrik Wejdmark, lantbrukare på Sörby Gård utanför Kil.

Leverans av spridarmunstycken sker kontinuerligt under sommaren.

rikard-gödselspridare.jpg

Jan Thor, insatsledare på Karlstadsregionens räddningstjänstförbund och Rikard Larsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Värmland.

Kontaktpersoner:

Rikard Larsson, skadeförebyggare Länsförsäkringar Värmland: 0738-02 30 37

Jan Thor, insatsledare Karlstadsregionens räddningstjänstförbund: 054-540 28 70

Henrik Wejdmark, lantbrukare Sörby gård: 0730-61 25 17

Patrik Olsson, ordförande LRF Värmland: 0705-72 88 43

Tommy Ernerudh, kommunikationschef Länsförsäkringar Värmland (tommy.ernerudh@LFvarmland.se): 0703-40 99 33

 

Se alla nyheter