Skadereglerarna: "Redo att rycka ut dygnet runt, året om"

När det plötsligt sprutar vatten från ett trasigt rör i badrummet på julafton, vad gör du då? Linn Umeland och Jonas Lien, byggskadereglerare på Länsförsäkringar Värmland, vet betydelsen av närhet och tillgänglighet vid ovälkomna överraskningar.

Köp villaförsäkring

Läckande diskmaskin under semestern, trasigt avlopp på nyårsdagen eller ett okänt elfel som startar en brand. Ovälkomna överraskningar kan förebyggas, men inte alltid undvikas. När en kund kontaktar Länsförsäkringar Värmland efter kontorstid får personen prata med bolagets dygnet-runt-jour, där kunden får svar på sina frågor. Är skadan akut är behovet av en snabb bedömning oftast viktigt.

- Vetskapen att man får vägledning direkt när en skada inträffar är en trygghet för många, det är faktiskt inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga. Vi hjälper alltid till och om det behövs så är vi redo att rycka ut dygnet runt, året om, säger Jonas.

Tät kunddialog

Genom åren har Linn och Jonas stött på många typer av skador i sitt arbete. En del mer omfattande än andra, men i skadereglerarnas ögon är alla lika viktiga.

- Den vanligaste orsaken till utryckning för oss är brand, som ofta är en dramatisk händelse för samtliga inblandade, säger Linn och fortsätter:

- När vi kommer ut till kunden är de flesta chockade.De kan ha tvingats fly mitt i natten och inte hunnit ta med sig varken telefoner eller kläder. Allt de äger är borta.

Jonas fortsätter:

- Vi gör en snabb bedömning och beslutar vilka insatser som behöver vidtas för att begränsa skadan.

Byggskadereglerarna har en tät kunddialog genom hela skadeprocessen.

Påverkar vardagen

Länsförsäkringar Värmlands primära fokus är alltid att kunden så smidigt och tryggt som möjligt får skadan åtgärdad, det kan innebära allt från ersättning av det mest nödvändiga och tillfälligt boende till reparerad skada.

- I tidigt skede ger vi kunden en översiktlig bild över vår plan och följer dem sedan hela vägen. En skada i hemmet påverkar det vardagliga livet mycket, därför måste vägen tillbaka vara så smidig som möjligt. Mitt i dramatiken ska kunden alltid känna trygghet hos oss, säger Linn.

"Betydelsefull insats"

Och det är just känslan av att få hjälpa människor i utsatta situationer som gör att Linn, Jonas och deras kollegor kan tänka sig att vara redo för utryckning på midsommarafton, nyårsdagen eller en tidig lördagsmorgon. Länsförsäkringar Värmlands jour består av sju skadereglerare och tillsammans besitter de över 100 års erfarenhet av kundvårdande arbete i försäkringsbranschen.

- Det är något fint i att, hur tragisk situationen än är, komma ut till en kund och veta att här kommer vi att göra en betydelsefull insats, avslutar Jonas

 

---------------------------------------------------------

Familjen Beck: "Vi hann inte få med en enda grej"

De skulle bara åka och vattna blommorna hos Agnethas bortresta mamma. Men när de kom tillbaka var deras hem övertänt och någon timme senare var det ett med marken.

– Det har fått oss att tänka annorlunda, säger Per-Olov Beck.

Familjens Beck framför sitt nya hem.

Kalendern visade en söndag i februari 2015 och familjen Beck i Storfors passade på att uträtta några ärenden.

- Vi var väl borta i ungefär två timmar, men direkt när jag kom hem kände jag att något var fel, säger Per-Olov Beck.

Hans magkänsla stämde. Ett okänt elfel hade orsakat en brand i den 145 kvadratmeter stora tvåplansvillan. Men branden syntes till en början inte på husets utsida.

- På grund av syrebrist small rutorna och jag kastades iväg när jag öppnade dörren. Det kunde ha gått riktigt illa, säger han.

brand storfors 555x300.jpg
Familjens hem blev ett med marken.

Bara träbitar kvar

Trots rådande isgata var räddningstjänsten snabbt på plats för att påbörja släckningen, som sedan pågick hela natten.

- Vi hann inte få med oss en enda grej från huset, alla minnen såsom fotografier och arvegods försvann den natten, säger Per-Olov.

- De första dagarna var värst, det var svårt att ta in att allt var borta, berättar Agnetha Beck. Kvar fanns bara träbitar och meterhögar av skräp.

Dygnet-runt-jour

Familjen hade sin villahem-försäkring hos Länsförsäkringar Värmland, som alltid har dygnet-runt-jour med egen personal.

- När man möter familjer som har råkat ut för en tragedi blir det extra viktigt att hjälpa dem så smidigt och snabbt som möjligt, berättar Jonas Lien, byggskadereglerare hos Länsförsäkringar Värmland.

Familjen Beck blev överraskade över skadeprocessens höga tempo och försäkringsbolagets tillgänglighet.

- Länsförsäkringar Värmland var väldigt tillmötesgående med våra önskemål. Det kändes tryggt att veta att de fanns nära och att Jonas följde oss genom hela processen.

Koket 555x300.jpg
"Vi kände oss hemma direkt", säger Julia Beck.

Ny syn på trygghet

Tillsammans med Länsförsäkringar Värmland planerade familjen Beck det nya huset och 15 månader senare kunde familjen äntligen flytta in. På samma tomt strax intill sjön Öjevettern.

- Vi kände oss hemma direkt, det är ju på samma plats, säger dottern Julia. Sedan den där februarinatten 2015 har familjen Beck fått en ny syn på trygghet i hemmet.

- Det har fått oss att tänka annorlunda. Nu tänker vi en gång extra ur ett brandsäkerhetsperspektiv när vi köper något till hemmet. Även om ingen kan förebygga allt så kan man göra så gott det går. Bara att tänka på hur mobilen laddas kan vara avgörande, säger Per-Olov Beck. 


-------------------------------
------------------


Waliden 555x300.NY2jpg.jpg

Familjen Waliden: "Vi hade aldrig klarat det själva"


Ett snabbt ärende i den lokala matbutiken. Det var tiden som krävdes för att familjen Walidens familjehem skulle förstöras av brandlågor.
– Det var fruktansvärt att mötas av brandröken och höra brandvarnarna skrika, säger Kajsa Waliden.

2020 skulle huset på Valunda utanför Kristinehamn ha fyllt 100 år och familjen Waliden var den femte generationen på de 140 kvadratmetrarna. Familjens fyra, numera utflugna, söner har växt upp i det röda huset med vita knutar, ståtliga ekar och grönska utanför fönstren. Den 8 maj 2017 var sönerna på ett helt vanligt kort besök och därefter skulle mamma Kajsa besöka den närliggande matbutiken för ett snabbt ärende.

– Det tog nog inte mer än en halvtimme, konstaterar Kajsa.
Men det snabba ärendet var tillräckligt för att en brand skulle uppstå och utvecklas. När Kajsa kom tillbaka till huset möttes hon av kraftiga brandlågor.
– Den känslan går inte att föreställa sig, säger hon.

Huset innan 555x300.jpg
På bara en halvtimme blev hemmet förstört i brandlågor.

Huset  revs

En granne ringde brandkåren och bara minuter senare var fyra styrkor på plats. Branden startade av okänd anledning i en garderob på övervåningen och spred sig sedan över hela övervåningen.
– Räddningstjänsten hann rädda en del, men hela övervåningen förstördes av både sot och vatten, berättar Bengt och Kajsa.

Snabbt beslutades att hela huset skulle rivas på grund av stor risk för mögel och andra skador i samband med den omfattande släckningen.
– Att stå och se på när grävskopor rev hemmet var svårt att ta in. Hela huset såg helt dött ut, säger Kajsa.

”Allt gick väldigt snabbt”

Familjen Waliden hade sin villaförsäkring hos Länsförsäkringar Värmland, som snabbt var på plats för att utvärdera skadan och påbörja en plan för återuppbyggnad av hemmet.
– Många sa att vi skulle jaga vårt försäkringsbolag för att det skulle hända något. Men så har det aldrig varit, allt gick väldigt snabbt eftersom Länsförsäkringar Värmland finns på plats i länet och vi kände oss hela tiden väl omhändertagna.
– Linn Umeland, vår handläggare, tog hand om oss genom hela procesen.

 ”Värt varenda krona”

Att skador, olyckor och sjukdomar inte alltid kan förebyggas betonar både Kajsa och Bengt, men att ha trygghet om något inträffar är något de har satt högre värde på sedan branden.
– Man tror ju aldrig att det händer, men när man står där så är ett bra skydd värt varenda krona och vi är jättenöjda med hur Länsförsäkringar Värmland löste situationen.
– Vi hade aldrig klarat det själva.

Den 1 november var allt förarbete klart och uppbyggnaden av ett nytt hus påbörjades. I början av juni, bara sju månader senare, kunde paret flytta in till sitt nya röda hus med vita knutar, stora ekar och grönska utanför fönstret.

– Vi känner äntligen att detta, efter omständigheterna, är vårt hem igen. Husets själ lever fortfarande kvar, säger Bengt och Kajsa Waliden.

Vi finns där du finns

  • Vår lokala dygnet-runt- jour, med egen personal, finns alltid tillgänglig när du behöver oss som mest.
  • Vi är inte som andra, vi ägs av våra kunder. De pengar vi tjänar stannar i Värmland.
  • Närhet skapar trygghet, tillit och trivsel. Vill du också försäkra ditt boende på hemmaplan? Välkommen till oss!