Plåstra om din bilruta

Att byta ut en vindruta kan bli väldigt kostsamt. Stenskottsplåstret förhindrar att fukt och smuts skadar laminatet mellan glasskikten, vilket i praktiken gör att man får ett väldigt bra resultat på stenskottet vid en lagning.

Om du drabbas av ett stenskott ska du se till att åtgärda det omedelbart, säger Lars-Johan Sahlin, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Värmland.

Att byta ut en trasig vindruta kan bli både dyrt och arbetsamt, speciellt på moderna bilar. Där finns det ofta elektronik, som exempelvis regnsensorer, kopplade till vindrutan. Rutan lagar du hos någon av våra certifierade bilverkstäder.

– Det första man ska göra är att sätta på ett så kallat stenskottsplåster eller en liten tejpbit över skadestället för att undvika att smuts och partiklar hamnar i skadan, säger Lars-Johan Sahlin och fortsätter:

– Är du försäkrad hos oss på Länsförsäkringar Värmland kostar det endast 200 kronor att laga ett stenskott. Väntar du i stället och rutan spricker helt tvingas du istället betala en självrisk på 1500 kronor.

Glasrutor på moderna bilar är integrerade med karossen på ett annat sätt än i äldre bilar. Det innebär att om man får ett stenskott i limkanten någonstans runtom rutan kan det gå väldigt fort innan hela rutan spricker. Skulle man däremot få ett stenskott mitt i rutan är utsikterna betydligt bättre.

Stenskott är relativt vanligt förekommande, och enligt Länsförsäkringars statistik är nästan hälften av alla fordonsskador för personbil skador på just glas.
– En majoritet av dessa kommer från stenskott.

Rena och hela rutor förbättrar sikten

Se även till att rengöra torkarbladen, stålkastarna och bilrutorna, både in- och utvändigt, då minskar slitaget på vindrutan. Bladen för med sig smuts och sand som ger slitage och kan repa rutan. Byt torkarbladen regelbundet.

- Och du! Ta det lugnt ute på vägarna i sommar.