Så placerar du bäst din tjänstepension

Din tjänstepension betalas in till dig av din arbetsgivare. Men du kan oftast placera den som du vill. Några procent extra i avkastning kan ha stor betydelse för din pension.

Äldre par promenerar i skogen och pratar om att placera sin tjänstepension, foto.

Välj fonder utifrån tid och risk

När du ska placera din tjänstepension är det bra att utgå ifrån hur lång tid du ska spara och hur stor risk du vill ta.

Är det långt kvar till pensionen kan du ta en högre risk för att få möjlighet till högre avkastning. Under uppbyggnadsfasen kan det vara lämpligt att fondspara i fonder med större andel aktier – oavsett vilken personlighetstyp du är.

När du närmar dig pensionen är det bättre att ta en lägre risk.

Sök och jämför fonder

Illustration av graf som visar hur ditt sparande utvecklas över tid när du sparar i Länsförsäkringars fonder.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Så kan du placera din pension - Se vår film

Är du en bekväm sparare?

Om du inte vill vara aktiv själv är Bekväma fonder ett enkelt sätt att fondspara. Bekväma fonder finns i fem olika risknivåer – det enda du behöver göra är att välja den risknivå som passar dig bäst.

Är du en aktiv sparare?

Är du intresserad och själv vill byta fonder passar våra Aktiva placeringsförslag som också finns i fem risknivåer och består av fonder ur vårt fondutbud.

Så här gör du

Placera din tjänstepension i tre steg.

  1. Logga in på Mina sidor

  2. Välj pension

    I menyvalet väljer du Pension och den försäkring som du vill placera.

  3. Gör ditt fondval

    Välj fonder under byt och ändra fonder och placera kommande betalningar.

    Hela fondlistan

Hjälp att välja fonder

Med hjälp av vårat verktyg får du hjälp att hitta ett förslag på en fondportfölj. Ett medvetet val kan vara avgörande för att dina pengar ska växa och att du ska få den pension du vill ha. 

Hjälp att välja fonder

Placeringsförslag med hållbar inriktning

För dig som önskar valfrihet finns vårt kvalitetssäkrade fondutbud där du kan välja fonder med olika inriktning på egen hand. Fondvalen speglar vår aktuella marknadssyn och fonderna i förslagen är särskilt inriktade mot hållbarhet och klimat.

Hållbarhetsinriktade placeringsförslag

Trygga din tjänstepension

När du närmar dig pensionen kan det vara klokt att trygga ditt sparande. Under denna fas kan du överväga att placera i fonder med lägre risk. Du kan också välja att kostnadsfritt lägga till tjänsten Bevara pension, som succesivt minskar risknivån för sparandet ju närmare pensionen du kommer.

Garantiförvaltning är ett annat bra sätt att säkra pensionen inför och under utbetalning. Precis som med fonder placeras pengarna för att de ska växa på bästa sätt. Men med Garantiförvaltning garanteras ett visst belopp. Och det finns även möjlighet för dig att få mer.

Relaterade länkar