Dags att deklarera 2021

4,8 miljoner svenskar ska få tillbaka 37,5 miljarder och möjligheten till en tidig utbetalning av skatteåterbäring lockar. Redan första dagen hade 1 miljon svenskar deklarerat. Men även i år råder privatekonom Emma Persson till att ändå ägna deklarationen lite mer tid än bara ett knapptryck för att godkänna den.

Årets deklaration har öppnat och den 30 mars är sista datum att godkänna deklarationen för den som inte har några ändringar att göra och som vill ha möjlighet att få skatteåterbäringen redan den 7-9 april. För den som exempelvis sålt en bostad eller värdepapper, totalt 790 000 svenskar, är det den 3 maj som gäller.

- Avsätt lite tid till deklarationen, även om du inte har några ändringar att göra. Det kan exempelvis vara bra att gå igenom de förtryckta uppgifterna så att allt stämmer eller skumma igenom avdragslexikonet för privatpersoner så att du inte missar ett avdrag du kan ha rätt till. Eftersom det numera är möjligt att göra uppskov i efterhand och få tillbaka en redan inbetald reavinstskatt för försäljning av en bostad med vinst, är detta vara en ypperlig tidpunkt att fundera på huruvida du ska göra det eller inte, säger Emma Persson.

Pandemin har fortsatt påverkan på årets deklaration

I år har många undersökt möjligheterna att göra avdrag för olika typer av kostnader i samband med hemmaarbete, men Skatteverket har betonat att det kommer att bli svårt att få igenom. Inte heller den som har tagit bil till arbetet istället för kollektivtrafik för att undvika smitta kan göra några avdrag för det. Istället är det som vanligt att det krävs en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med kollektivtrafik för att kunna göra avdrag för det. Skatteverket uppmanar också till att undvika trängsel och folksamlingar genom att i just i år deklarera via nätet eller genom att ringa. Blir du sjuk och får svårt att hinna deklarera i tid, ring eller logga in på mina sidor och ansök om anstånd.

I år gör Skatteverket extra kontroller av något som blev vanligare under pandemin, nämligen uthyrning av privatbostad och sommarhus. Inkomster som överstiger 40 000 kr plus ett avdrag motsvarande hyra ska beskattas med 30 procent. En annan följd av pandemin var att e-handeln ökade. Skatteverket granskar därför särskilt noga mindre och medelstora företag med försäljning över nätet. De nya skattereduktionerna i form av rutavdrag för t ex tvätt av kläder och montering av möbler kommer också att granskas lite extra så att avdrag görs för rätt saker.

Kontrollera de förtryckta och förifyllda uppgifterna

Kontrolluppgifter skickas inte längre ut på lön och pension, utan utbetalaren lämnar numera uppgifter månadsvis till Skatteverket. Här kan du om du vill logga in på ”mina sidor” och kontrollera månad för månad. Men kontrolluppgifterna är precis som vanligt förifyllda och bör stämmas av. Är det något som inte stämmer i de förtryckta uppgifterna ska du kontakta den som skickat uppgiften till Skatteverket, t ex din arbetsgivare.

Ta hjälp av Skatteverkets beräkningstjänster

För några av de vanligaste avdragen, som reseavdrag och uthyrning av bostad, finns utmärkta hjälptjänster för beräkning av dessa på Skatteverkets hemsida. Det finns också en guide för dig som har inkomster från tjänste- eller gig-ekonomin.

Swisha in kvarskatten

Tillhör du någon av de 1,5 miljoner svenskar som har fått kvarskatt? Kom ihåg att du kan swisha in din kvarskatt. Senast den 12 november ska skatten vara betald och du kan swisha upp till 40 000 kr per dag.

Viktiga datum för deklarationen 2021

I år kan alla som godkänner sin deklaration digitalt utan tillägg eller ändringar senast den 30 mars få skatteåterbäringen utbetald mellan den 7-9 april. Till ändringar räknas till exempel att man under året har sålt bostad, gjort värdepappersaffärer eller ändrat inkomstuppgifter. För de som behöver göra ändringar gäller att man behöver deklarera senast den 3 maj och att man får skatteåterbäringen den 8-11 juni.

Lycka till!

Emma Persson
Privatekonom

Se alla nyheter