Lära sig ta ansvar – för sig själv, andra och miljön - möt Knivsta Scoutkår

”Ja här är vi, alltid redo, till att kämpa för varandra och att glädja oss och andra”. Från Riddarpojkarna i Göteborg år 1910 till idag över tusen föreningar i 220 av landets kommuner. Det handlar om Scouterna. En av många scoutkårer finns i Knivsta. "Scouterna är en rörelse som växer för varje år och har omkring 76 000 medlemmar i Sverige", säger Robin Pettersson, ledare i Knivsta Scoutkår.

Lära sig ta ansvar – för sig själv, andra och miljön - möt Knivsta Scoutkår

1910 blev ”Riddarpojkarna” i Göteborg Sveriges första scoutkår. Snabbt spred sig rörelsen över Sverige och sedan många år finns den i så gott som hela Sverige – och i hela världen finns uppemot 60 miljoner scouter.

- Scouterna kom till Sverige i en tid då folkrörelser var stora och olika kårer bildades runt om i Sverige, säger Robin. Efter både upp- och nedgångar ökar nu intresset för Scouterna, och alla är välkomna. Vi har ingen avbytarbänk och det handlar inte om att vinna, utan om att ha roligt och utvecklas.

Knivsta Scoutkår är en av kårerna. Med totalt ca 160 medlemmar, från de yngsta Bäverscouterna på sex år till Roverscouter upp till 25 år, utbildar de sig själva och varandra för att lära sig ta ansvar.

- En viktig del i den så kallade scoutmetoden är ”learning by doing”, säger kårordföranden Håkan Rehn. Scouter lär sig om friluftsliv och att röra sig ute i naturen, men inte minst att leda och ta ansvar för sig själva, för andra och för miljön. Samtidigt är det förstås jätteviktigt att helt enkelt ha roligt tillsammans.

I Scouterna finns en genomtänkt utvecklingsplan för barnen och efterhand som de blir äldre ökar svårighetsgraden. Det kan handla om allt från att göra upp eld och laga mat på stormkök till att lära sig använda kniv och yxa, och även att hålla utrustningen i gott skick. När man löst olika uppgifter och lärt sig nya färdigheter kan man också få ett märke att sätta på scoutskjortan.

- Ett exempel är Knivbeviset, som man får när man visat att man kan hantera och sköta om en kniv på ett bra och säkert sätt, förklarar Håkan. Det finns också märken som man får när man till exempel deltagit på ett läger. Många scouter har hela skjortärmarna fulla med märken…

Hajker och läger

En gång i veckan träffas scoutavdelningen för att lära sig nya saker, och varje år arrangeras flera hajker och läger.

- Det är lägren de flesta ser fram emot. Förra året var vi bland annat på paddlingshajk och vi fjällvandrade och besteg Kebnekaise, berättar Robin Pettersson. I våras genomfördes den populära Smugglarhajken.

Smugglarhajk?

- Ja, det är en hajk utöver det vanliga. Det är en slags rollspel där äventyrarscouter (12-15 år) ska smuggla ädelstenar eller mineraler över en gräns som bevakas av utmanarscouter (15-18 år). Där deltar scouter från flera kårer i Upplandsslättens Scoutdistrikt.

Sommarlägret är årets höjdpunkt, vare sig det är ett litet läger med bara den egna kåren eller ett stort nationellt eller internationellt läger. I somras deltog kåren i det nationella lägret Jamboree22 i Skåne, med drygt 11000 deltagare, och nästa år är det dags för World Scout Jamboree. Det är världens största scoutläger med omkring 50 000 scouter från hela världen, som arrangeras vart fjärde år. 2019 var det i USA och nästa år arrangeras det i Sydkorea.

- Från Knivsta åker totalt 20 scouter i åldrarna 14-20 år dit, säger Håkan Rehn. Förutom själva lägret gör de också en rundresa i Sydkorea och får lära sig om värdlandets kultur. Under hela året fram till lägret jobbar ungdomarna med olika former av förberedelser.

Nattvandring

För att finansiera deltagandet på World Scout Jamboree får scouterna själva hjälpa till att dra in pengar. Även föräldrarna blir aktiverade – bland annat i nattvandring.

- Det är ett fantastiskt initiativ som Länsförsäkringar Uppsala är med och stödjer. Det är en enkel sak som bidrar så mycket för att skapa lugn och trygghet för både ungdomar och andra i Knivsta kommun, tycker både Håkan och Robin, som själva också är med och nattvandrar.

Stort intresse

Intresset för scouterna är stort i alla åldersgrupper – i Knivsta såväl som i övriga Sverige – och det är i princip lika stort bland tjejer och killar. För att komma med i Knivsta Scoutkår är det många som står i kö. Att inte alla kan tas emot med en gång beror bland annat på ledarbrist.

- Scouterna är till för alla, men tyvärr har vi i kåren inte resurser att ta hand om alla som vill vara med, säger Håkan. Vi jobbar förstås för att så många som möjligt ska få uppleva glädjen i Scouterna och en förhoppning för framtiden är att fler vuxna i Knivsta ska engagera sig som ledare. Många har ju varit scouter i sin ungdom, så varför inte återkomma i vuxen ålder?

Foto huvudbild: Robin Pettersson
Foto: Håkan Rehn

Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Knivsta Scoutkår är en. Det stora börjar i det lilla.