Solklart med solpaneler - tipsen för en säker installation

Ska du installera solenergi? Här får du råden vad du ska tänka på för en rätt och säker installation för en elproduktion över lång tid.

Solklart med solpaneler - tipsen för en säker installation

Allt fler installerar solenergi – och fler kommer det bli. Det finns en mängd saker du som konsument behöver känna till om vilka krav du ska ställa på din installatör.

Se filmen här

 

  • Använd robotslang. Solen är den starka komponenten i din solcellsanläggning och solen sliter därför på dina komponenter. Se till att slangar och rör är UV-skyddade så att de håller lika länge som panelerna gör. Det som är bäst att använda är en så kallad Robotslang. Fördelen med en robotslang är att den har ett metallhölje och ett plasthölje vilket gör att den skyddar mot solen men också mot gnagare och är därmed extra bra i lantbruksfastigheter.
  • Placeringen av växelriktaren. Starkströmsföreskrifterna är de samma i en lantbruksfastighet, företagsbyggnad och en privatbostad. Däremot är det extra viktigt för dig med lantbruk. Se till att kabelförläggning utförs gnagarsäkert och att du placerar din växelriktare i ett tort och dammfritt utrymme. Kom ihåg att i djurstall får inga komponenter tillhörande solanläggningen placeras. 
  • Överspänningsskydd. På en lantbruksbyggnad ska det finnas två överspänningsskydd, både AC och DC-sidan. På så vis skyddas växelriktaren vid ett åsknedslag.
  • Anläggningens hjärta. I allmänhet består den av en elcentral och av en växelriktare som gör om likström till växelström.Vår rekommendation är att  montera dessa komponenter på en ej brännbar skiva (exempelvis mineritskiva) som tål värme och fukt så att inte en trävägg antänds om överslag i centralen uppstår.
  • Kolla offerten. Det är inte lätt som konsument att veta vad man får offert på. Priset är inte allt - kolla så att alla kravställda delar är med i offerten. Är du osäker kan du kontakta oss så får du checklista och faktablad som underlag till beslut och genomförandekrav.

 

Även om kraven idag är högre i en lantbruks- och företagsfastighet så rekommenderar vi alla att tänka på detta. Dels för att det blir säkrare men också för att regelverk kan komma att ändras och de hårdare kraven kan komma att börja gälla även för privatpersoner.

Här kan du ladda ner vår checklista.

Här kan du ladda ner vårt faktablad