Brandsläckare

En brandsläckare ska finnas i varje hem. Då kan du snabbt släcka en mindre brand och rädda både liv och hem. I hemmiljö är pulversläckaren den som lämpar sig bäst och släcker snabbast.

Brandsläckare, foto.

Pulversläckarens fördelar

  • Den är enkel att använda.
  • Den är effektiv och släcker snabbt.
  • Den kräver inte mycket underhåll.
  • Den släcker de flesta typer av bränder - trä, vätskor och gaser.

För bostaden rekommenderar vi en 6 kg pulversläckare med minsta effektklass 43A 233B C. Hållbarheten för en pulversläckare varierar, men generellt håller de i 10 år. Kontrollera den minst en gång per år. Det gör du enklast genom att vända den upp och ner och skaka lite. Du ska höra att pulvret rör sig.

Finns det någon nackdel med  pulversläckare?

Pulvret sprids överallt där man använt släckaren. Den smutsar ner och kräver sanering efteråt. Men det gör också bränder. Viktigast av allt är att släcka så fort som möjligt innan branden får spridning.

Vad visar etiketten på brandsläckaren?

Brandsläckare klassas enligt en Europeisk standard (SS EN3-7). Bokstäverna anger vilken typ av material som brandsläckaren är lämpad för och siffrorna som följer hur effektiv den är. Ju högre värde, desto effektivare är den.

Var ska släckaren placeras?

Placera brandsläckaren nära utgången och att alla vet var den finns. Se till att den inte är blockerad. Om din bostad har flera våningsplan bör det finnas en släckare på varje plan där sovrummen ligger. I garaget är det också lämpligt att ha en brandsläckare.

Glöm inte att komplettera med en brandvarnare!

Läs om brandvarnare och var de ska placeras

Har du brandövat hemma någon gång?

Om inte är du inte ensam. Men det vill vi ändra på, med Sveriges största brandövning. Var med du också!

Sveriges största brandövning

Rädda, varna, larma, släck

Varna och rädda dem som är i fara och lämna genast bostaden om branden är för stor för att du själv ska kunna göra något. Ring 112.