Så kan du påverka pensionen
Det är faktiskt enklare än du tror att påverka hur din pension kommer att bli. En insats idag kan göra stor skillnad i plånboken som pensionär, menar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Få bättre koll på hur det ser ut för just dig och vad du kan göra för att säkra din framtida lön som pensionär.

De flesta får mindre pengar att leva på när de går i pension, vilket kanske inte är så förvånande. Men visste du att en del bara får ut drygt hälften av sin lön i allmän pension? Allmän pension är den delen av pensionen som du får från staten. Resten av pensionen som du ska leva på kommer från tjänstepension, som du får från jobbet och eget pensionssparande, om du har det. Läs mer om pensionens olika delar.
Tjänstepension är en del av din pension som du kan få från din arbetsgivare. Ofta handlar det om några tusenlappar i månaden beroende på hur ditt avtal ser ut. Det finns inget krav på arbetsgivare att erbjuda tjänstepension, men för många som har tjänstepension kommer den utgöra mellan 25–50 procent av den totala pensionen. Om du vill ha samma levnadsstandard som du har idag när du blir pensionär, är det därför bra att ha en anställning där tjänstepension ingår.
Du kan välja hur du vill placera ditt tjänstepensionssparande och vilken risknivå du vill ha. Några procent extra i avkastning kan ha stor betydelse för din pension. Men innan du väljer placeringsform kan det vara värt att försöka samla dina tjänstepensioner så du har allt på samma ställe. Då kan du göra en bättre bedömning över hur du vill placera dina pengar.
Att samla dina tjänstepensioner är ett utmärkt sätt för att få bättre koll på din totala tjänstepension. De flesta byter jobb några gånger i livet, och det innebär ofta att du har tjänstepension utspridd hos flera olika pensionsbolag. Med tjänstepension på flera ställen blir det svårare att sköta tjänstepensionen på ett bra och enkelt sätt. Så hur gör du då för att samla din tjänstepension? Det är faktiskt ganska enkelt. Flera pensioner går att flytta. Det innebär att du flyttar pengarna du har i en tjänstepensionsförsäkring till ett annat pensionsbolag.
Vi hjälper dig med pensionen
Vi hjälper dig att se över var du har dina tjänstepensioner idag och om de går att flytta. Är du osäker på vilka tjänstepensioner du kan flytta till oss kan du alltid fylla i dina uppgifter så tar vi reda på det åt dig.

-
Starta ett eget pensionssparande
Det är enkelt att sätta upp ett eget pensionssparande som kan hjälpa dig att få en framtida pension som du är nöjd med. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Ett tips är att se till din ålder och livssituation när du ska börja pensionsspara. Vilken risk du är beredd att ta avgörs ofta av hur lång tid du har kvar till pensionen. Kom igång med ditt pensionssparande.
-
Löneväxla
Löneväxling till tjänstepension innebär att du byter bort en del av din bruttolön i dag mot tjänstepensionssparande och betalar därför ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. Dessutom är arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar cirka sju procent lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till din framtida pension. Det kan vara ett riktigt bra pensionssparande för den som tjänar över 50 000 kr (2023) men en låg beskattning, en uppskjuten skatt och ca sju procent högre insättning som investeras i din framtida pension.
-
Räkna på när du vill gå i pension
Det spelar roll hur länge och mycket du arbetar. Om du vabbar mycket, blir sjukskriven under en längre period eller går ner i arbetstid behöver du vara medveten om att det påverkar din framtida pension. Tips för dig som arbetar deltid.
Du kan också fundera på om du vill jobba längre än till den dagen du fyller 65 år. Alla går inte i pension bara för att man har fyllt 65 år. Har du ork och möjlighet att arbeta längre kan du höja din allmänna pension med cirka 7 procent för varje extra arbetsår och betalar dessutom lägre skatt på lönen på grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Räkna på när du vill gå i pension.

Trifa Chireh
Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.
Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom
Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.
Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom
Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.