Pensionstips för dig som jobbar deltid

Väljer du att arbeta deltid i några år kan du förlora tusenlappar i pension. Men det går att lösa – här är vår pensionsekonom Trifa Chirehs bästa tips för dig som jobbar deltid.

Ung kille skakar hand med kökschef på restaurang, foto.

Deltidsfällan och vad du kan göra

Föräldraledighet och deltid under det första året har inte så stor påverkan på den framtida pensionen då många arbetsgivare kompenserar för dessa månader. Men när en förälder går ner i tid under flera år är det bra att kolla upp hur mycket man ska kompensationsspara för att inte förlora pension på deltidsarbetet.

Tjänar du över 44 375 kronor ska du vara extra uppmärksam på vad du förlorar på att gå ned i tid några timmar per dag för att sköta det oavlönade hushållsarbetet i hemmet.

– Genom att föra över några tusenlappar i månaden till den förälder som är hemma mer under de första åren kan du enkelt kompensera för den urgröpning deltidsarbetet gör på pensionen, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringars undersökning bland 1024 föräldrar 2022 visar att det idag endast är 10 procent som sätter av pengar till den som arbetar hemma. 

– Det tror jag i huvudsak beror på okunskap. Dels förstår man inte hur bara några års hemarbete påverkar pensionen, dels tror jag inte att man känner till kompensationssparandet, säger Trifa Chireh.

Se en prognos för din pension

I vårt pensionsverktyg kan du se hur mycket deltidsarbete påverkar din pension.

Pensionsekonom Trifa Chireh, porträtt.

Jämna ut skillnader i pension mellan dig och din partner

Jobbar du eller din partner deltid kan det vara ännu viktigare att planera ekonomin för er framtida pension. Här är pensionsekonomens bästa tips:

  • Gör en hushållsbudget och gå genom alla kostnader. Se om det går att skära ner någonstans för att möjliggöra ett månadssparande till pensionen istället. Oavsett om du kan spara några hundra- eller ett par tusenlappar varje månad i ett långsiktigt sparande, så är det steg i rätt riktning. Våra spartips

  • Räkna på effekten av deltidsarbete. Den allmänna pensionen räknas som 18,5 procent av din lön och din tjänstepension varierar beroende på avtal. För de allra flesta sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen upp till cirka 44 000 kronor och sedan 30 procent på den del av lönen som överstiger det. Fråga din chef eller HR-avdelning om du är osäker.

  • Ha en tjänstepension eller höj upp lönen. Kolla om din arbetsgivare erbjuder tjänstepension, om det inte finns så är det bra att se till att arbetsgivaren kan höja din lön något för att själv kompensera för bortfallet av tjänstepension. 

  • Låt partnern vabba. Om du jobbar deltid, se till att du och din partner delar minst lika på vabben. Kanske din partner kan ta en större andel vab? Kom överens om en rimlig fördelning av vab.

  • Dela pensionsrätter. Om ni är gifta kan du ge bort premiepension till den som arbetar deltid som är den mindre delen av den allmänna pensionen på 2,5 % av inkomsten. Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, skönt för ett hushåll just nu med tajt ekonomi som vill kompensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepensionen under de år då partnern arbetar deltid. Du loggar inte på pensionsmyndigheten.se för att ge bort din premiepension.

  • Starta månadssparande som enskild egendom. För att kompensera den som förlorar värdefull pension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Se dock till att skriva att skriva ett äktenskapsförord och göra sparandet till enskild egendom.

    Har du inkomst över ca 48 000 kr så kan du själv se till och kompensera uteblivna pensionsinsättningar via en löneväxling. Man växlar befintlig lön, löneökning eller bonus mot en större avsättning till pensionen. Kolla med din arbetsgivare om möjligheten till löneväxling finns.

  • Jobba längre. Det krävs inte många år i arbete efter 65-årsdagen för att radera den negativa effekt på pensionen som ett deltidsarbete under småbarnsåren har orsakat. Ett års extra arbete efter 65 år kan ge dig cirka 8 procent högre pension eftersom ju längre du väntar med att ta ut din pension desto högre månadsbelopp får du. Fortsatt arbete ger dig också en högre pension.
Profilbild för Trifa Chireh

Trifa Chireh

Pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom