Årsbesked Liv 2019

Om årsbeskedet

Årsbesked för ditt pensionssparande

Du som sparar i en pensions- eller kapitalförsäkring får ditt digitala årsbesked för 2019 den 12 februari 2020.
Har du valt att få ditt årsbesked utskickat i pappersform kommer det postas till dig den 19 februari 2020.

Nytt för i år

I år har vi förtydligat ditt årsbesked med information som beskriver de kostnader och avgifter som har påverkat din försäkring. Vi har inte infört några nya avgifter utan bara förtydligat informationen.
Vill du veta mer så kan du hitta svar på de vanligaste frågorna här.

Logga in för att läsa ditt årsbesked

Logga in på Mina sidor med vår säkerhetsdosa, BankID eller Mobilt BankID och navigera till Pension. Där hittar du ditt årsbesked.
Vill du ha SMS och/eller mejl när ditt årsbesked har kommit så uppdatera dina kontaktuppgifter under Inställningar och Digital post (Ändra).

Du kan även läsa ditt årsbesked genom att gå in i vår app och klicka på Pension.
När du är inloggad kan du även se aktuella värden på dina försäkringar, det är ett bra tillfälle att se över hela ditt sparande.


Våra förvaltningsformer

Utvecklingen 2019 per förvaltningsform

Läs mer om utvecklingen för respektive förvaltningsform – här svarar vi på de vanligaste frågorna. 

Klicka på den förvaltningsform du har för mer information.

Fondförvaltning

För dig som sparar i pensions- eller kapitalförsäkring med fondförvaltning erbjuder vi både våra egna fonder och fonder som vi har valt ut från andra fondbolag. Dessa fonder utgör vårt rekommenderade utbud där du har cirka 80 fonder att välja mellan.

Nya Världen

Om du har en pensions- eller kapitalförsäkring med Nya Världen-förvaltning så placeras sparandet på flera marknader och i olika tillgångar vilket ger en bra riskspridning. 

Garantiförvaltning

Detta är en förvaltningsform som är tillgänglig för dig som har vår tjänstepensionslösning Friplan. Den passar dig som efterfrågar en garanti i ditt sparande och som vill veta den lägsta nivån på dina framtida utbetalningar. 

Traditionell förvaltning

Du som har en försäkring med traditionell förvaltning får en garanterad värdeökning på ditt sparande. Vi placerar pengarna på många marknader i världen i en blandning av aktier, räntepapper och andra tillgångar för att sprida riskerna. 

Försäkrad Pension

Om du har en Försäkrad Pension placeras ditt sparande dels i obligationer och dels i en derivatfond.


Vi hjälper dig att få en samlad bild av hela din pension

En samlad bild av hela din pension

På minPension.se ser du hela ditt pensionssparande. Dina uppgifter hämtas automatiskt och du får en bra överblick av hur din framtida pension kommer att se ut. 

Logga in på minPension.se

Trygg med garantiförvaltning

När du närmar dig pensionsåldern kan det vara klokt att spara med lägre risk för att trygga pensionspengarna. Garantiförvaltningen är en sparform med garanti som du och dina anställda kan välja om du har din tjänstepension hos oss. 

Mer om Garantiförvaltning


Råd till dig som har- eller vill starta ett privat pensionssparande

Avdragsrätten för pensionssparande försvinner helt 2016 efter sänkningar i flera etapper och det blir direkt ofördelaktigt att fortsätta spara i en IPS. Därför är vårt råd till dig: 

  • Sluta spara direkt om du fortfarande har ett regelbundet sparande till ett Individuellt pensionssparande (IPS) eller privat pensionsförsäkring då det inte längre är förmånligt*.
  • Öppna istället ett investeringssparkonto, ISK eller teckna en kapitalförsäkringDu kan också kontakta din arbetsgivare och fråga om dina möjligheter att löneväxla.
  • Se vilka fonder du kan spara i när du öppnat ditt investeringssparkonto, ISK. Läs mer om Snabba enkla pensionsförslaget.
  • Om ditt försäkringsskydd (exempelvis vid sjukskrivning eller dödsfall) är kopplat till sparandet behöver du se över det. Kontakta oss så hjälper vi dig.

*Avdragsrätten kommer att finnas kvar för personer som helt saknar pensionsrätt i sin anställning och för skattskyldiga som har inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Läs mer om hur sänkt avdragsrätt påverkar ditt pensionssparande.