Av: Mattias Haräng

Över 70 000 kronor till barn- och ungdomssatsningar i Gästrikland

Länsförsäkringar Gävleborg har beslutat om att dela ut över 70 000 kr till sex olika barn- och ungdomssatsningar i Gästrikland. Pengarna kommer från den samhällsfond som bank- och försäkringbolaget startade 2016.

Bild: Ung tjej knyter sina gymnastikskor.

Gameball-föreningen i Gävle ligger bakom en av de satsningar som nu får ekonomiskt stöd.

- Vi vill kunna erbjuda barn och ungdomar en ny hobby – brädspel. Pengarna, som vi nu får från Länsförsäkringar Gävleborgs samhällsfond, är en förutsättning för att vi ska kunna anordna spelkvällar och turneringar, säger Mohammed Hamiid, grundare och ordförande i Gameball-föreningen.

I dagsläget har föreningen ett hundratal medlemmar – merparten av dem är ungdomar (14 år och uppåt). Mohammed nämner dock att alla som vill spela är välkomna. Och det kostar inget att delta.

En gång i veckan träffas de och spelar i lokalen som ligger på Smultronvägen 51 i stadsdelen Sätra i Gävle.

- Vi är oroliga över det som händer i Sätra, med ökad kriminalitet och så vidare. Samtidigt känner vi att vi kan göra skillnad. Genom att anordna spelkvällar och turneringar hoppas vi kunna bidra till att Sätra blir en lite tryggare plats barn och ungdomar, säger Mohammed.

Tanken är också att föreningen, på sikt, ska kunna ge ungdomar möjligheten till en anställning som ungdomsledare.

Fokus på barn och unga

Varje år avsätter Länsförsäkringar Gävleborg 1,2 miljoner kronor till en särskild fond – Länsförsäkringar Gävleborgs samhällsfond. Dessa pengar delas sedan ut till föreningar och verksamheter som gör skillnad för barn och unga i vårt län.

- Organiserade fritidsaktiviteter som att spela i ett lag, vara med i en teatergrupp eller en förening har positiva effekter på barns och ungas hälsa. Det bidrar också till en känsla av meningsfullhet. Allt detta tillsammans ger bättre förutsättningar att klara skolan och så småningom ta steget ut i vuxenlivet. Därför återinvesterar vi på Länsförsäkringar Gävleborg i meningsfulla sammanhang, trygga platser och vuxen närvaro bland våra barn och unga, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Exempel på föreningar som, under tredje kvartalet 2023, fått ekonomiskt stöd från samhällsfonden är:

 • IK Huge Innebandy – 10 000 kr till målvaktsutrustning
  IK Huge Innebandy är en av den föreningar som beviljats stöd från Länsförsäkringar Gävleborg samhällsfond. I och med att föreningen nu breddar sin barn- och ungdomsverksamhet är behovet av utrustning stort.
 • Gamebollföreningen Gävle/Sätra – 20 000 kr till spelkvällar
  Gamebollföreningen i Sätra, Gävle skapar ett sammanhang där ungdomar får möjligheten att känna meningsfullhet, och gemenskap. På så sätt vill de förebygga kriminalitet och förstörelse. Föreningen anordnar bland annat spelkvällar (brädspel) och turneringar.
 • Jädraås AIK - 3 000 kr till ”prova-på-utrustning” (längdskidåkning) för barn och unga
  För Jädraås AIK är det viktigt att alla barn och unga i Jädraås får möjligheten att testa på längdskidåkningen. De kallar satsningen Skidkul. Med stödet kommer de bland annat att kunna köpa in ”prova-på-utrustning” (pjäxor och längdskidor).
 • Sandvikens Basketklubb – 10 000 kr till basketbollar
  Basketbollarna kommer att kunna användas av barn och unga som deltar i spelformen som heter Easy Basket.
 • SK Gävleskäret – 10 000 till konståkning/skridskoskola
  Två dagar i veckan slår SK Gävleskäret upp dörrarna till sin konståkning/skridskoskola. Bidraget kommer att gå till utrustning hjälp, skridskor och olika typer av stöd som barn och unga kan hålla sig i samband med att de lär sig att åka skridskor.
 • Valbo FF – 20 000 till fotbollsmål och västar
  Valbo FF vill att Åbyvallen ska bli en naturlig samlingsplats för barn- och ungdomar som vill spela spontanfotboll.

Är du engagerad i en förening som anordnar aktiviteter för barn och unga? Då kan du söka ekonomiskt stöd från vår samhällsfond.

Ring eller mejla mig gärna

Se alla pressmeddelanden