Båtförare i Västerbotten i topp när det gäller att undvika grundstötningar

Den populäraste tiden för sjösättning börjar närma sig, och om vädret tillåter kanske också en premiärtur med båten. Men det gäller att se upp för grundstötning. Länsförsäkringars sammanställning av skador på båtar visar att grundstötning är den vanligaste. Statistiken visar också att båtförare i Västerbotten är bland de bästa i Sverige på att hålla sig borta från grunden.

Familj lägger till båt vid klippa

– Under pandemin ökade intresset för båtlivet i Sverige och därmed antalet båtar. Det kan innebära att det är många som ger sig ut utan så mycket erfarenhet och kanske inte är så uppmärksamma på att läsa sjökort och sjömärken. Då är det lätt att man råkar ut för en grundstötning, säger Klas Evensen, skadespecialist fritidsbåt på Länsförsäkringar.

Om man ser till förhållandet mellan antalet försäkrade båtar och antalet anmälda grundstötningar hos Länsförsäkringar visar det sig att man i Västerbotten är topp fem i Sverige när det gäller att undvika grunden. Det kan dock vara lätt hänt, men det finns saker att tänka på innan man ger sig ut menar Klas Evensen.

– Även om det inte finns något krav på förarintyg för båt så är det alltid bra att utbilda sig innan man ger sig ut på vattnet. Det är också bra att vara uppmärksam på vattennivå och väder. En vik man gått in i tidigare kan helt plötsligt vara grundare på grund av vattennivån, eller starka vindar kan göra att det blir svårare att lägga till och att man driver på ett grund.

Tips för att undvika skador på sjön:

  • Lita inte blint på din plotter! Vissa sjökort uppmättes på 1800-talet.
  • Säkerställ så att båten är sjöduglig.
  • Lyssna på sjörapporten. Ge dig inte ut om det ska bli dåligt väder.
  • Alla ombord ska använda flytväst.
  • Ge dig inte ut på större vatten än vad båten är anpassad för.
  • Se till att du har säkerhetsutrustning ombord.
  • Visa hänsyn – kör inte för fort eller för nära andra båtar.

För ytterligare information, kontakta: Klas Evensen, skadespecialist fritidsbåt på Länsförsäkringar, klas.evensen@lansforsakringar.se eller 076-495 05 59. 

Länsförsäkringars presstjänst: 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Bilaga: Topplista – här är båtförarna bäst på att undvika grundstötning*

Län:
Blekinge
Västernorrland
Jönköping
Kronoberg
Västerbotten
Halland
Norrbotten
Uppsala
Skåne
Jämtland
Gävleborg
Dalarna
Västra Götaland
Kalmar
Värmland
Östergötland
Stockholm
Gotland
Södermanland
Västmanland och Örebro

*Statistiken är hämtad från Länsförsäkringars eget skaderegister. Eftersom länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala länsförsäkringsbolag är statistiken för Skåne en summa av två länsförsäkringsbolag (Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Länsförsäkringar Skåne), statistiken för Västra Götaland en summa av tre länsförsäkringsbolag (Länsförsäkringar Göteborg-Bohuslän, Länsförsäkringar Älvsborg och Länsförsäkringar Skaraborg) och statistiken från Västmanlands län och Örebro län är hämtad från Länsförsäkringar Bergslagen, därför sammanslagen.

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 150 000 kunder och drygt 230 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden