Orange kuvertet: Bara 4 av 10 har koll på sin pension

I år får sex miljoner svenskar det orange kuvertet, fysiskt eller digitalt, från Pensionsmyndigheten men trots utskicken tycker många att pensionssystemet är svårt att förstå. Det är bara 4 av 10 svenskar som har en ”mycket eller ganska god uppfattning” om hur stor deras pension blir*. Även bland äldre, som närmar sig pensionen, är kunskapen ofta låg.

Trifa Chireh pensionsspecialist höst 2jpg
Foto: Länsförsäkringar

– Pensionssystemet kan upplevas som svårt att förstå, och kan dessutom göra att pensionsnivån blir låg för många svenskar om de inte själva engagerar sig och är aktiva i pensionssparandet. Den allmänna pensionen, som visas i det orange kuvertet, kommer för många knappt att nå upp till hälften av slutlönen, säger Trifa Chireh pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Att vi lever allt längre är positivt men det innebär att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under en längre period.

Sanningen är att den yngre generationen inte kommer kunna leva på den allmänna pensionen eftersom staten inte kommer ha råd att betala ut lika hög pension som idag. Ju yngre du är desto viktigare blir tjänstepensionen och ju mer måste du spara själv för att kunna pensionera dig på rimliga nivåer. Det positiva är att yngre har många år kvar på arbetsmarknaden vilket medför en lång sparhorisont. Även ett mindre sparande på ett par hundralappar per månad kan göra stor skillnad, säger Trifa Chireh.

Hela yrkeslivet bygger pensionen. Ju tidigare man får kunskap om hur systemet fungerar, desto större möjligheter har man att påverka.

Du själv ansvarar för att säkra din framtida lön, din pension. Kom ihåg att tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du blir äldre. Så börja ta tag i din framtid nu. Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre. Då hinner du agera i tid, säger Trifa Chireh.

Trifas bästa tips till en bättre pension

  1. Skaffa överblick

    Se över din pension minst en gång om året, kanske i samband med att det orange kuvertet skickas ut. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension. Där kan du också göra en pensionsprognos.
     
  2. Påverka allmän pension

Ladda ner appen ”Byt fonder” för att se din fondportfölj eller byt fonder i din premiepension (PPM) som är en del av den allmänna pensionen.

  1. Tjänstepension

Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb

  1. Kom igång med ett långsiktigt sparande

Att ha ett långsiktigt sparande är viktigare än hur stor summa du sätter av till en början. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Bäst är ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring, ISK eller annat flexibelt sparande som går att ändra över tid.

  1. Löneväxling

Om du tjänar mer än 46 000 kronor i månaden kan det vara en bra idé att löneväxla. Då avstår du lite av din lön nu, för högre pension sen. Läs mer om löneväxling här.

  1. Våga ta risk

Ung? Då kan du ta högre risk. Nära pension? Minska risken. Men sänk inte placeringsrisken för tidigt, då riskerar du att pensionen blir lägre än nödvändigt. Pensionen behöver avkastning även under utbetalningstiden.

* Undersökning av årsbesked-det orange kuvertet pensionssparare 2020. Rapport Orange kuvertet 2020 Pensionsmyndigheten.

Länk till Länsförsäkringars pressrum 
Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar, 0730-94 2852, trifa.chireh@lansforsakringar.se

Presskontakt, 08-588 41850, mejl: press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden