Barn till ensamstående mammor kan få det tufft

I Sverige bor omkring 230 000 barn antingen med sin mamma eller pappa. Av de barn i Sverige som inte bor med båda sina biologiska föräldrar är det vanligast att bo hos sin mamma, visar ny statistik från SCB som publicerades den 7 november 2018. Den visar att 47 procent av barnen bor hos mamma hela tiden, medan 28 procent bor växelvis. Enligt en tidigare rapport från SCB är det betydligt vanligare att ensamstående mammor bor i hyresrätt än att ensamstående pappor gör det.

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Att vara ensamstående är ofta en tuff ekonomisk tillvaro och särskilt för kvinnor. Tidigare statistik från SCB visar att ensamstående kvinnor med barn har cirka 33 procent lägre disponibel inkomst än sammanboende med barn. Ensamstående män med barn har cirka 15 procent lägre disponibel inkomst än sammanboende med barn. Enligt SCB bor dessutom fler ensamstående mammor än pappor i hyresrätt, 58 procent mot 43,6 procent. Nästan hälften så många mammor som pappor i radhus eller villa med äganderätt och har därmed gått miste om de senaste årens värdeutveckling på bostadsmarknaden.

En färsk undersökning från Novus som är gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar och som genomförts bland 2 500 föräldrar med barn under 18 år bekräftar bilden. Undersökningen visar bland annat att dubbelt så många män (40 %) som kvinnor (22 %) tjänar över 30 000 kronor i månaden och 13 procent av kvinnorna tjänar under 20 000 kronor i månaden.

– Att leva under knappa ekonomiska omständigheter är tufft för både förälder och barn, och ensamstående kvinnor tillhör de med allra minst marginal. Många är säkert experter på att få pengarna att räcka till, men det kan gå att skapa ytterligare ekonomisk buffert med några enkla knep. Inte minst för barnens skull är det viktigt att föräldern tar kontroll över ekonomin, barn påverkas av föräldrarnas oro för ekonomin och den osäkerhet som det innebär att leva utan marginaler, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Ett sätt att skapa lite mer andrum i ekonomin är att försöka spara ihop till en buffert så att det finns en liten marginal.

– Att ha barn är dyrt och ofta uppstår oplanerade utgifter som kan vara svårt att tacka nej till. En stående överföring som dras från lönen i början av månaden kan vara ett sätt att se till att sparandet blir av, säger Emma Persson.

Tips till dig som är ensamstående förälder

  •  Första steget är koll inkomster och utgifter, använd gärna någon av de digitala budgetverktyg som finns idag.
  •  Försök spara till en buffert, om än så liten. Även små belopp växer över tid, även om det inte känns så. Det gör det lättare att hantera oförutsedda utgifter för barnen och hushållet.
  •  Om den andra föräldern finns med i bilden, försök att bestämma en specifik sak som hen kan bidra med – utöver eventuellt underhållsbidrag. Kanske till en fritidsaktivitet?
  •  Det kan finnas stipendier som du kan söka – leta på nätet.
  •  Se över dina avtal, streamingtjänster och abonnemang. Var inte trogen kund, det lönar sig sällan.
  •  Skriv inköpslistor innan du handlar och ät gärna vegetariskt. Här finns bra tips på billig och bra mat: https://undertian.com/
  •  Utnyttja delningsekonomin så mycket det går – dela, byt och hyr. I de flesta områden finns grupper på nätet där man hitta begagnade leksaker och barnkläder. På vissa ställen anordnas klädbytardagar regelbundet.
  •  Att resa kommunalt och cykla är billigare och även snällare mot klimatet. Hyr hellre bil när du behöver istället för att äga.
  •  Avfölj sociala medie-konton som ger jämförelseångest och uppmuntrar till oplanerade köp. Det finns många andra konton som kan inspirera till en mer miljövänlig och ekonomisk livsstil.

För mer information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden