Årets UngDomare utsedda

För sjätte året i rad delade Dalarnas Försäkringsbolag i samarbete med Dalarnas Fotbollförbund i lördags ut stipendium till två unga domare. Det var i halvtid under matchen mellan IK Brage och Trelleborgs FF som Clara Östlund och Arvid Broback fick ta emot ett stipendium på 5 000 kronor vardera för sina goda insatser under året.

Från vänster Arvid Broback, UngDomare, Jenni Bäck, sponsringsansvarig Dalarnas Försäkringsbolag, Clara Östlund, UngDomare. Foto: Henrik Hansson
Från vänster Arvid Broback, UngDomare, Jenni Bäck, sponsringsansvarig Dalarnas Försäkringsbolag, Clara Östlund, UngDomare. Foto: Henrik Hansson

- Att kunna uppmärksamma två unga domare och deras viktiga roll under matcherna känns helt rätt, utan deras och alla andra unga domares engagemang ingen barn- och ungdomsfotboll, de har en otroligt viktig roll, säger Jenni Bäck, sponsringsansvarig på Dalarnas Försäkringsbolag

Årets UngDomare är

Clara Östlund som har tagit stora steg i sin utveckling under året och gått domarutbildningens Steg 2. Under hösten har Clara dömt matcher i Damer div 2 med gott resultat. Clara är ett föredöme för övriga domare och visar prov på god kamratskap och ett gott ledarskap. Hon har dömt fotboll i sju år, i snitt brukar det bli 3-4 matcher i veckan under säsongen. Svärdsjö IF är klubben där hon började spela fotboll.

Arvid Broback är en mycket lovande domare som kom i in verksamheten på distriktsnivå 2022, under året har han tagit stora steg och utvecklats mycket som domare. Arvid har under hösten dömt matcher på junior- och seniornivå. Arvid har ett gott matchledarskap och är ett gott föredöme på och utanför planen. Arvid har dömt i fyra år, i somras bl a en av finalerna i Dalecarlia Cup. Arvid spelar även själv fotboll, i Falu BS.

Ett sätt att stärka ungdomsfotbollen

Avsikten med vårt projekt UngDomare har sedan starten 2017 varit att stärka unga domare. Förutom att årligen dela ut ett stipendium så erbjuder Dalarnas Försäkringsbolag även utbildning via Dalarnas Fotbollförbund. Det finns en mängd utbildningar för ledare, föräldrar och aktiva spelare för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkningar inom idrotten, något som unga domare ofta utsätts för men inte tidigare fått utbildning att hantera.

- Vi satsar på att stärka de unga domarna så att de står pall när andra gormar och skriker, säger Jenni Bäck. Det kan vara nog så tufft med många känslor inblandade. Vi erbjuder utbildning för att stärka självkänslan, lära sig hantera konflikter med vuxna och jämnåriga, att växa med rollen och vikten av att stödja varandra.

Unga domare har heller inte haft egna domarkläder utan alla har haft på sig det som passar bäst för dagen. Vi har därför tillsammans med unga domare i länet tagit fram en gemensam domardräkt som delas ut till samtliga.

Våra kriterier för UngDomare

En UngDomare vågar stå upp för rätt och fel, klarar av att ta snabba beslut och löser konflikter. En UngDomare gillar sin sport, fysisk träning och att lära sig reglerna.

För ytterligare information kontakta:

Marie Eriksson, kommunikationschef på Dalarnas Försäkringsbolag
023-930 23 | 070-643 30 23
marie.eriksson@dalarnas.se

Se alla nyheter