Gustav kan mat – hyllar Smålands skafferi

Intresset för mat tog han med från Östgötaslätten. Sedan ett par år hjälper kocken och numera konsulten Gustav Arnell andra att lyckas –både i köket och med affärerna. Alltid med lokala råvaror i centrum.

Gustav Arnell och Vi kan mat är en av tre finalister som kan bli Årets matentreprenör 2022.

Innanför smidesgrindarna, i den uppåtsluttande grusplanens bortre ände, tronar boningshuset i gult. Glasverandan med spröjsade fönster, pelargonförsedda förstås, ”är att dö för”. Gårdens ägare säger det själv och som gäst är man böjd att hålla med.

Vi befinner oss utanför Lekeryd, på Stora Björkudden 3, och det är nästan svårt att ta in idyllen.

Här bor Gustav Arnell, grundare av Vi kan mat, med sin familj. Utanför köksfönstret har han utsikt mot sjön, där han ibland arrangerar gruppevent som utomhusmatlagning över öppen eld.

Följ med hem till Gustav Arnell i klippet här!

Coachar andra

Karriären inkluderar milstolpar som kökschef i riksdagshuset, kökschef under åtta år hos FC Event i Jönköping och försäljningsansvarig på Rudenstams – under hela deras första, febrilt expanderande, decennium.

Sedan ett par år är den erfarna kocken och säljaren nu ”sin egen”.

Under loggan Vi kan mat coachar Gustav Arnell andras verksamheter, utvecklar affärsidéer, skapar förutsättningar för nya affärer och knyter – med hjälp av sitt nu mycket stora kontaktnät – ihop restauranger, butiker och affärer med lokala matvaruproducenter.

Det kan handla om alltifrån potatisodlare till kyckling eller köttproducenter. I trakten.

– Kontakten med lantbrukarna är det mest roliga. Och viktiga. När de ringer och berättar att en restaurang har hört av sig för att jag har tipsat om deras lamm eller kanske äpplen, då känner jag att jag har gjort ett bra jobb. Då har jag lyckats, säger Gustav Arnell.

Gustav_mat.JPG

Rikt skafferi                                            

En levande landsbygd är det övergripande målet och Gustav arbetar bara med lokala råvaror.

– Vi klarar oss långt på det vi har i Sverige. Sedan är det jättegott att äta en parmesan men vi

 kanske inte behöver göra det varje dag?

Smålands skafferi är rikt. Här finns en stor mångfald och sjöar, ängar, skogen och gårdarna erbjuder allt från gös till kräftor, lingon, vilt...

– Man får ihop en rätt bra måltid med de råvarorna!

Dessutom är det ett försäljningsargument för restauranger att de har svenska råvaror, konstaterar Gustav, som gärna bidrar till trenden.

– Jag känner en oerhörd stolthet för svensk matproduktion och vill göra det jag kan för att lyfta den. Sedan har vi en fantastisk djurhållning och ett sätt att odla som gör att det blir väldigt bra mat och det tycker jag också är viktigt.

Bäst på festen

För Gustav Arnell började allt mellan Väderstad och Boxholm. Där växte Gustav upp, med mjölkkor och spannmål, släkten runtomkring och med en mormor som stod mycket i köket.

– Lantbruket är ju grunden för all mat. Och sedan har jag fortsatt med mat hela livet.

Arbetet idag inkluderar att möta gästernas växande efterfrågan på en matupplevelse. Att kunna berätta om ursprung och tankar bakom en meny. Och gärna för Gustav, som dessutom älskar service.

– Jag kan nästan tycka att det är roligare att laga maten och att prata om den på en fest – än att gå på festen.  

Gustav avbryter sig och pekar på en flaska mellan oss på bordet.

– Här finns förresten chilisås. Det var en så rolig driven kille på Öland som odlade chili så jag var tvungen att köpa tio flaskor av honom.

När intervjun görs är det lunchtid och Gustav har lagat kyckling med grönsaker från Ravelsmark. Han värmer på potatisen på murikkan medan vi pratar. Som man gör.

Äter han någonsin halvfabrikat? Gustav värjer sig för att hamna på ”en piedestal”. Ler och säger att det finns tillfällen där ”Mamma Scans kan vara jättebra”.

– Och jag äter jättemycket korv! Jag tycker det är jättegott.

”Fantastiskt uppdrag”

Som konsult har han lämnat den slitiga delen av att jobba i kök, och den stenhårda konkurrensen i restaurangbranschen, bakom sig.

– Jag beundrar dem som orkar. Man måste vara sitt bästa jag varje dag. Det är inte att skära smör precis.

Ett återkommande kockuppdrag har han dock kvar – åt ingen mindre än landshövdingen. Så fort det är representation står Gustav vid grytorna.

– Det är ett bra tillfälle att lyfta lokala leverantörer. Jag har använt en citron en gång, haha. Annars bara svenska råvaror. Det är ett fantastiskt roligt uppdrag. Att bara göra mat som man vill och så serveras den med kristallglas och silverbestick på vita dukar!

gustav_hackar.jpg

Årets matentreprenör 2022

Gustav Arnell och Vi kan mat är en av tre finalister i årets omgång av Årets matentreprenör 2022. Vem som tar hem titeln avslöjas på Landsbygdens sommarmöte på Adelövs gård, lördag 27 augusti.

Läs mer om kriterierna, juryn och tidigare pristagare här

Se alla nyheter